Hogyan teremtsük meg a tökéletes tanulókuckót otthon?

Ha tetszik, ha nem most egy jó ideig otthonról kell folytatnunk életünket. Lehet, hogy hosszú hetekig, akár hónapokig is a négy fal közé kényszerülünk, ezért nem árt már most elgondolkodni azon, hogyan is lehetne a helyzetet kissé kényelmesebbé, elviselhetőbbé tenni.

Mivel maga a helyzet is elég nyomasztó és frusztráló, nekünk kell megteremtenünk a belső békénk, ami azzal kezdődik, hogy rendet teszünk magunk körül, és elfogadjuk: ez van, a legjobbat kell kihoznunk belőle!

Ez persze messze nem lehetetlen. Könnyen megalkothatunk egy kis munka- vagy tanulósarkot, mely motivál minket és segít összpontosítani, de ami legfontosabb, ami a miénk!

Nézzük is meg, mi mindent kell tennünk, hogy meglegyen ez a hely:

  1. Válasszuk ki magát a helyet!

Bár eléggé csalogató lehet az ágyból tanulni és dolgozni, azért nem jó ötlet összekeverni a pihenést és az élvezetet a kemény munkával. Naná, hogy csukódni kezd majd a szemünk, miután kényelmesen elhelyezkedtünk a pihe-piha párnák között. Pont ezért, és pszichológiai okoknál fogva sem jó módszer ágyból dolgozni és tanulni. Hiszen agyunk az ágyat más, sokkal kellemesebb dolgokkal asszociálja. Teljesen normális tehát, ha agyunk nem áll rá a tanulásra és a munkára, ha ágyban próbáljuk elvégezni azt. Alvási specialisták még figyelmeztetnek is: amennyiben túl sokat tévézik, mobilozik vagy tanul/dolgozik az ember ágyban, az komoly alvási zavarokhoz vezethet – pont emiatt az asszociáció miatt.

Ha ezen a vonalon haladunk tovább, rájövünk: olyan hely kell, amit a munkával, a tanulással tudunk összekötni, így ez egy dedikált hely lesz csak az efféle tevékenységek számára. Ily módon sokkal motiváltabbak is leszünk, hiszen cselekvésre sarkall az a hely, melyet direkt erre a célra kineveztünk.

Tehát legyen az az ebédlőasztal, vagy a sarokasztal, a lakás bármely pontja, legyen az a hely mindig a kijelölt tanuló- és munkasarkunk. Ezen a helyen limitáljuk a másféle cselekvéseket, hogy könnyebb legyen az átállás, a megszokás. Kutatások szerint az agynak kb. 62 napra van szüksége annak érdekében, hogy valóban megszokjon egy új helyzetet, egy új szokást. Tehát ideje időben elkezdeni!

Boy studying in bed

2. Törődjünk a kuckónkkal!

Az irodákban nem dísznek találták ki az ún. „clean desk policy”-t, avagy a „tiszta asztal irányelvet”. Egy rendetlen asztal vagy sarok nem csak a szemet szúrja, de ronthat a produktivitásunkon. Tanulmányok szerint a rendetlenséget egyenesen lehet kötni a halogatással, mely sajnos se munka, se tanulás terén nem valami előnyös. Persze, pakolászni és takarítani nem éppen élvezetes, de ha belegondolunk, hogy a rendetlenség hátráltathat a haladásban, akkor be kell látnunk, hogy megéri.

Ha minden lépésnél valamilyen kacatba botlunk, egy idő után úgyis idegesíteni fog minket, és veszítünk a motivációnkból, a lendületünkből. Gondoljunk csak bele: ha negyed óráig keresünk egy kiemelő filcet, akkor negyed órával tovább is fogunk tanulni. Nem jó kilátások, nem?

Ha rendezetten állunk neki a tanulásnak, a munkának, sokkal gyorsabban haladunk majd. Legyen minden mappákba szortírozva, színrendszerezve, szétválogatva. Rend a lelke mindennek, és bár az elején nehéz lehet belejönni, annál kifizetődőbb később.

Kezdetnek vezessünk be reggelente egy 10 perces pakoló-szünetet, amikor előkészítjük a terepet. Ezáltal minden gördülékenyebben halad majd.

3. Üljünk egyenes háttal!

Ó, mind voltunk már úgy, hogy ahogyan telt az idő, elhúzódott a nap, úgy egyre mélyebbre süllyedtünk székünkben. S bár abban a pillanatban úgy érezhetjük, az a létező legkényelmesebb póz, valójában nagyon nincs így. Igen, mikor valami durva feladat fölött görnyed az ember, semmi sem fájhat annál jobban, de sajnos fog, ha hosszú távon nem figyelünk arra, milyen pózban ülünk ideig.

Kutatások igazolják, a helytelen ülőpózok izomsérüléshez és fáradtsághoz vezethetnek, melyek krónikus fájdalomhoz, gerincferdüléshez és egyéb problémákhoz vezethetnek. Mindenkinek van jobb dolga annál, hogy a hátára panaszkodjon.

A legjobb tehát, ha egyenes ülünk székünkben, lehetőség szerint ergonomikus irodai székben vagy legalább egy háttámasszal kiegészítve.  Ha az sincs, egy felpuffasztott párna a derék tájt is óriási különbséget okozhat.

4. Engedjük be a fényt!

Ön is érezte már úgy a téli hónapokban, hogy szinte lehetetlen kikelnie az ágyból? Lehetséges, hogy ehhez köze lehet annak, hogy kint koromsötét van olyankor még? De még mennyire! A fény segíti elnyomni a melatonin-termelést, azét a hormonét, mely jelzi szervezetünknek, hogy ideje lefeküdni. Mikor azonban kevés a fény, melatonin szabadul fel, és értelemszerűen kókadni kezd a figyelmünk, elálmosodunk. Sokan ezért sem tudnak lámpafénynél vagy tévénél aludni.

A szakemberek azt ajánlják, ha lehet, reggel kezdjünk el tanulni/dolgozni, és ha tehetjük közel az ablakhoz, ahol a legtöbb a természetes fény.

Mum and daughter studying at table

5. Ne engedjük magunkhoz a zavaró tényezőket!

Ha azt hisszük, ellen tudunk állni annak a felugró értesítésnek a telefonunk kijelzőjén, akkor magunknak hazudunk. Úgysem hagy majd minket nyugodni, amíg meg nem nézzük, mi volt az, és három óra múlva majd vissza is térünk az eredeti elfoglaltságunkhoz, miután megnéztük az új vicces videókat YouTube-on meg TikTok-on, megetettük a virtuális malacainkat a farmos appunkban, feltettünk pár sütit sülni a főzős játékban, válaszoltunk pár bejegyzésre és persze végig görgettünk pár oldalnyi 9GAG-et. Ez az élet rendje. Minél hamarabb belenyugszunk, annál jobb.

Mit tehetünk tehát, hogy elkerüljük ezeket a kiesett órákat? Fájó szívvel, de meg kell vállnunk az okos kütyüktől. Vagy vigyük őket át másik szobába, vagy rejtsük el őket a fiók mélyére, vagy minimum kapcsoljuk ki rajtuk a netet, és vigyük le a hangot. Kísértés kivédve!

Ami pedig az emberi tényezőt illeti, jelezzük előre, hogy pár óráig távol leszünk. Vészhelyzet esetén úgyis elérhetőek leszünk. Ily módon mindenki nyer, és még haladunk is!

Ha pedig szeretnénk nyugodtan koncentrálni a tanulásra, a munkára, anélkül hogy aggódnunk kéne egészségünkért, hogy iszunk-e eleget, felállunk-e eleget vagy hogy egyáltalán pislogunk-e eleget, ideje kipróbálni a Smarteyesaver-t, mely a modern számítógépnél végzett munka és tanulás őre, és várhatóan elengedhetetlen része lesz életünknek a jövőben. Amennyiben szeretné kipróbálni, vagy csak többet megtudni, keressen meg minket még ma!

Forrás:

https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/z6rxxyc

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.