Hogyan tanuljunk otthon effektíven karantén alatt is?

Mindenki számára furcsa szituációba csöppentünk. Folytatni kéne a mindennapjainkat, ahogy szoktuk, de nem lehet. Konkrétan képtelenség. Meg lett kötve a kezünk, be lettünk zárva – saját magunk és mindenki érdekében. Ettől azért még továbbra is be vagyunk zárva. Nem jó, de nem is tragikus – nem igaz? Hozzuk hát ki belőle a legtöbbet!

Soha meg nem ismétlődő lehetőség ez. Bizony, hogy az! Most, ha akarnánk se akadna jobb dolgunk, mint dolgozni magunkon. Igen, mert a házimunka is elfogy egy idő után, a könyveket is kiolvastuk vagy kétszer, az összes létező sorozatot is lenyomtuk, és hát egy idő után már az se köti le az embert, és ott az a bizonyos bűntudat is, hogy ezt a temérdek időt a nagy büdös semmire fecséreljük. Bár lehet, hogy ráakadnak a koronavírus gyógyszerére már holnap, de ha a történelmet vesszük alapul, akkor azért az még odébb van. Tehát most van időnk arra, hogy jól használjuk fel azt. Elég, de véges. Pont elég arra, hogy félretoljuk a kifogásokat, és elkezdjünk dolgozni magunkon.

Mivel a legtöbben közülünk már sportolunk valamit, talán most fókuszáljunk a mentális fejlődésünkre. Egy kis agytágításra mondjuk. Eljött hát az ideje a tanulásnak! A jó pap is holtig tanul, mi miért nem?

Viszont, ha már a kliséknél vagyunk: Minden kezdet nehéz, ugyebár. Mi ezért összegyűjtöttünk pár egész jó kis tippet, hogyan vethetjük bele magunkat az otthoni tanulásba, anélkül, hogy 5 perc után már a hűtőben turkálnánk, a telefonunkat nyomkodnánk, vagy a teniszlabdát dobálnánk a tőlünk szembe levő falnak. Íme tehát 10 tipp, hogy gördülékenyen és fennakadás nélkül teljen a tanulás:

  1. tipp: Le a pizsivel!

Furának hangozhat így járvány idején, de tényleg ruha teszi az embert. Ez nem változott. Nem csak külsőnk, de mentalitásunk is 360 fokos fordulatot vesz, ha lekerül a pizsi vagy a macinaci, és helyette rendes felnőtt módján ülünk a gép elé. Hölgyeknek és uraknak egyaránt jót tesz majd, és segít megtartani az egyensúlyt munka és magánélet közt. És azt mondtam már, hogy a videó konferenciákon is nyerő?

2. tipp: Ideje a reggeli rutinnak!

Azt tudjuk, hogy a reggeli kávé csodát tesz, de most hogy úgyis a legkényelmesebb helyen fogyaszthatjuk el, miért ne hoznánk ki ebből is a maximumot? Teremtsünk meg igazi reggeli mennyországunkat: kávé, pirítós, tükörtojás, narancslé, egy kis jóga vagy egy kis fitnesz, egy vicces videó, hogy beinduljon az agyunk, egy frissítő zuhany és már készen is vagyunk, hogy megváltsuk a világot!

3. tipp: Időbeosztás a lelke mindennek

Nem csak a gyerekeknek jó, ha be van osztva a napjuk. A négy fal közé zárva még a legéppelméjűbb felnőtt is el tudja veszíteni az időérzékét. De ennek elébe lehet kerülni, ha mindenekelőtt megkülönböztetjük a munkára szánt időt, a pihenésre szánt időtől. Legyen meg a megszokott beosztásunk, így nem mosódik össze a magánélet a munkával, és mindenre jut idő bőven.

4. tipp: Kell egy kuckó

Egy hely, amit a tanulásnak, a munkának szentelünk. Igen, csak az ágy nem lehet az, mert az megöli a tenni akarást! Tehát válasszunk egy helyet, ahol magunknak lehetünk, ahol összpontosíthatunk, ahogy figyelhetünk. Fontos, hogy legyen kényelmes (de azért ne annyira, mint az ágyunk), tágas, fényes, jó szellőzésű. Ha pedig megleltük a tökéletes helyet, jelöljük meg területünket, hogy mindenki tudja és tiszteletben tartsa, hogy amikor ott ülünk, elfoglaltak vagyunk.

5. tipp: Ha van terv, az már fél siker

A teendők listába foglalása, vagy digitális naptárba való elhelyezése nem csak praktikus, de motiváló is egyszerre! Legyen dedikált idő a tanulásra, tűzzünk ki célokat, határidőket, és bátran jutalmazzuk meg magunkat, ha sikerül befejezni addig azt, amit elterveztünk!

6. tipp: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás

Senkinek sem tesz jót, ha megállás nélkül dolgozik vagy tanul. Még akkor sem, ha azt élvezettek tesszük. Kutatások szerint az agy csak maximum 45 percig képes egyfolytában figyelni, utána már elfárad, ezért érdemes legalább óránként egyszer tartani egy hosszabb szünetet, kimenni a friss levegőre, a teraszra, vagy kitárni az ablakot, meginni egy kávét vagy csak ledőlni egy kicsit a díványra. Kell az egyensúly!

7. tipp: Egyedül nem megy

Kérdezni soha sem ciki! Olyan ember nincs, aki tévedhetetlen, és mindentudó ember sem létezett még soha. Kimondottan intelligens az az ember, aki beismeri, ha elakadt, elismeri, hogy segítségre szorul.

Amikor elakadunk a tanulásban vagy a munkában, érdemes olyanhoz fordulni, aki a téren tapasztaltabb nálunk, vagy csak több tudással rendelkezik. Ez nem szégyen, és nem csak hogy hasznos, de rengeteg időt megspórol nekünk, és még egy új látásmóddal is szolgál.

8. tipp: Kapcsolódj és töltődj fel!

Pont az ilyen nehéz időkben különösen fontos tartani a kapcsolatot a családdal, barátokkal. Főleg, ha messze vagyunk egymástól. Szerencsére megannyi szoftver és applikáció áll rendelkezésre, mely segít kapcsolatot létesíteni mindazokkal, akiktől elszakított minket a karantén.

Csak úgy tud effektíven tanulni, és a munkával is haladni az ember, ha lelkileg is képes feltöltődni. Mivel az ember pedig társas lény, még ha egy képernyőn át is, de beszélgessünk és nevessünk együtt szeretteinkkel. Ez tehet egy hosszú és fárasztó napot ismét csodálatossá.

9. tipp: Találd meg a motivációd!

Mindig jusson eszünkbe, hogy magunknak tanulunk! Amit egyszer elsajátítottunk, azt már nem veheti el tőlünk senki! Ha pedig másképp is szeretnénk motiválni magunkat, jutalmazzuk meg magunkat, amennyiben betartjuk a határidőket, ha sikerül elsajátítani valami újat, ha szépen haladunk! Persze ezer módon fel is tudjuk dobni a tanulást! Érdekes podcastokkal, jó zenével, videókkal, játékokkal, ami csak eszünkbe jut!

10. tipp: Csak pozitítvan!

De ne a laborteszt legyen pozitív! Csak a hozzáállásunk! A média ezen a ponton már csak szennyezi a gondolatainkat a sok negatív hírrel és rémisztgetéssel. Gondoljunk arra, hogy a most megszerzett tudás fantasztikusan hasznos lesz, amint ennek vége lesz. Márpedig vége lesz! Tehát vigyázz, kész, tanulj!

Ha pedig szeretné megóvni szeme egészségét a képernyő előtt is, próbálja ki a Smarteyesaver-t, egy forradalmian új szoftvert, mely ügyel szemei egészségére, ls még megannyi másra! Keressen meg minket és próbálja ki ingyen még ma, hogy semmi mással ne kelljen foglalkoznia, csak a tanulással!

Forrás:

https://getunbound.com/blog/how-to-study-at-home-without-going-crazy

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.