9 tipp hogyan lehetünk a legproduktívabbak, amíg otthonról kell dolgoznunk

Mostanra szinte mindenki a négy fal közé kényszerült saját magunk és mások védelme érdekében is. Ellenben az élet attól még nem áll meg, hogy otthonunkat nem hagyhatjuk el, hiszen dolgozni kell, bevásárolni kell, enni kell, kutyát sétáltatni kell, stb.

Az otthonról végzett munka pedig egyszerűnek tűnhet, sőt, szinte igazi kiruccanásnak. Sajnos azonban nem ez a valóság. Megannyi külső tényező kerül ugyanis az egyenletbe, mely nem csak hogy akadályozza, lelassítja, de sokszor szinte ellehetetleníti a munkánk normális elvégzését.

Még akkor is, ha egyedül él az ember megtalálnak minket a mellékes kis feladatok, az otthonunk körüli tennivalók. Ha pedig még családja is van az embernek, vagy barátokkal, a párjával él együtt, még inkább ott a kísértés, az egyéb feladatok, felelősségek és figyelmünket igénylő kisebb-nagyobb dolgok.

Nem egyszerű megtalálni a rutint, a helyünket, az motivációt, az inspirációt, ha kibillentenek a megszokott környezetből, közegből. Hiszen az a hely, ami eddig a pihenésről és a munkától való elszakadásról szólt, az most hirtelen a felelősségek házává vált.

Olyan ez, mint amikor azt mondják, ágyba csak aludni járjon az ember, mert arra szolgál, és aki másképp tesz, az alvási zavarokkal küzdhet a jövőben. Kissé skizofrén helyzet, mégis olyasmi, ami szükséges rossz. Túlélésünk, megélhetésünk függ tőle.

Itt van hát néhány tipp, hogy könnyebben átlendüljünk a mélyponton és igazán produktívak tudjunk lenni még otthonunk melegében is, még zavaró tényezőkkel körbe véve is.

1. tipp: Készítsük elő a színteret!

Válasszuk ki, hol lesz az új „dolgozó szobánk”, még ha csak egy sarokról vagy egy asztalról is van szó, gyűjtsük össze a munkához szükséges eszközöket, elimináljuk a zavaró tárgyakat és eszközöket (pl. tablet, tv, play station, okostelefon, stb.), teremtsünk magunknak kényelmet és nyugalmat. Legyen elég fény, elég friss levegő és lehetőleg csend. Ha minden a kezünk ügyében van, és nem kell semmit sem keresgélnünk, az már fél siker és egy csomó plusz idő. Indulhat a munka!

2. tipp: Ne vonjuk meg magunktól a szüneteket!

Amikor az ember otthonról dolgozik, sokszor bűntudata támad, és dupla annyit gürcöl, mint amúgy kéne. Ez részben jó, de hosszútávon nagyon fárasztó. Igenis kell a kikapcsolódás, az elengedés. Nem csak fizikailag, de mentálisan is szükséges, hogy felálljunk néha az asztaltól. Igyunk meg egy csésze teát vagy kávét, üljünk ki a balkonra, olvassunk bele egy könyvbe, vagy pörgessük kicsit az instagramot – a lényeg, hogy jutalmazzuk meg magunkat a kemény munkáért. Megérdemeljük!

3. tipp: Helyezzük magunkat kényelembe!

Jó, azért ne annyira, hogy elszunyókáljunk két e-mail között, de azért tegyünk azért, hogy semmi ne nyomja a hátunkat, hogy kényelmes legyen a szék, legyen elég természetes fény, ne fázzunk, legyen jó a levegő, hiszen ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor előbb-utóbb megszakítjuk a munkát, amíg nem korrigáljuk a problémát. Ha mér az elején teszünk kényelmünkért, ismét csak időt és energiát spórolunk meg.

4. tipp: Maradjunk mozgásban!

Nem vicc! Legyen kezünk ügyében egy kisebb kézi súlyzó, vagy gumiszalag, esetleg taposógép. A könnyed testedzés is megmozgatja az izmokat, serkenti a vérkeringést, így vitálisabbá, éberebbé és produktívabbá tesz minket. Csak munka közben ne vigyük túlzásba.

5. tipp: Rend a lelke mindennek!

Ez főleg azoknak szól, akik körül ott nyüzsög pár hangos kis lurkó: legyen rend, ha lehet csend. Még a legkisebbek is meg tudják érteni, ha apunak és anyunak dolgoznia kell. Ezért el a játékokkal, a labdákkal, a kis poharakkal, fél pár zoknikkal és törött zsírkrétákkal. Minden olyan tárgy, ami nem tartozik a kis munkaterünkbe, annak mennie kell – rendszeresen. Bár így új értelmet kap a „clean desk policy”, de előnyünkre válik.

6. tipp: Kíméljünk szemeinket!

Az aranyszabály a 20-20-20-as szabály. 20 percenként fókuszáljunk egy tárgyra, mely 20 centire van tőlünk 20 másodpercig. A szemünk meg fogja köszönni, ja és pislogni sem árt néha! Ha elfelejtenénk jól jön egy cetli az asztalra, vagy a Smarteyesaver, mely helyettünk is vigyáz arra, hogy eleget pislogjunk, igyunk és mozogjunk.

7. tipp: Legyen célja mindennek!

A lista készítése nem butaság. Megmutatja, mennyi mindent megcsináltunk már, és segít beosztani az időt. Egyszerre motivál és asszisztál. Lehet az papír alapú vagy elektronikus lista, vagy akár időpontok a naptárunkban. A lényeg, hogy legyen honnét kihúzni a már elintézett feladatokat.

8. tipp: Keményítsünk be a csacsogókkal!

Igen, néha elkerülhetetlen, hogy munkaidőben is beszéljünk másokkal, ez pszichológiai szempontból szükséges is. Ám sajnos mind ismerjük azt, amikor már csak beszélünk, de nem mondunk semmit. Az ilyen esetekben rövidre kell zárni a társalgást és tovább állni. Csak keményen!

9. tipp: Öltözzünk fel felnőtt módjára!

Nagyon felszabadító macinaciban ülni a meetingen, nem igaz? Az inget meg a nyakkendőt még felveszi az ember, de ami az asztal alatt van, úgyse látja senki. Na, de állj! Ez megint csak pszichológia. „Öltözz úgy, ahogyan érezni akarod magad!” Tehát adjunk magunkra, szedjük össze magunkat és tegyünk magunkért, hogy igazi profinak érezhessük magunkat! Lagerfeld is megmondta, a macinaci a vesztesek jelképe, azt sugallja, kicsúszott kezünkből életünk irányítása. Tehát komolyan, fel a nadrággal!

Forrás:

https://medium.com/the-mission/9-effective-ways-to-be-to-be-highly-productive-at-your-home-office-ccf5c3d0afb2https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/maximize-efficiency-home-office.html

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.