Profi tippek az otthonról végzett munka optimalizálásához

A világ most olyan helyzetbe kényszerült, melyhez szinte senkinek sem fűlik a foga. A legtöbb céget arra szólították fel, hogy szorgalmazza az OVM-t, azaz az otthonról való munkavégzést a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Mégis mindenki kevert érzelmekkel áll a dologhoz. Persze, ez egy szükséges rossz, de vizsgáljuk csak meg, mennyire is rossz, vagy mennyire túlozzuk el.

A főnökök, felettesek és cégtulajdonosok azon aggodalmaskodnak, vajon mennyire tartják be a szabályokat az otthonról dolgozók, mennyire megbízhatóak, mennyire produktívak. Míg az alkalmazottak olyanokon feszengnek, hogy megvannak-e a munkához és elvárások beteljesítéséhez szükséges tényezők és eszközök, és hogy munkáltatóik mennyire veszik őket emberszámba, mennyi megértést és együttérzést mutatnak feléjük a vesztegzár ideje alatt. Mindkét fél jogos felvetéseket hoz, mégis elengedhetetlenül fontos tudomásul vennünk, hogy ezt a lehetetlen szituációt senki sem akarta, az élet hozta így, mégis együtt kell kitalálnunk, hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet, a legjobbat.

Vizsgáljuk tehát meg, mi a legjobb mód arra, hogy otthoni munka mellett növeljük produktivitásunkat, miközben vigyázunk egészségünkre is.

1. Maradjunk kapcsolatban kollégáinkkal

Az otthonról végzett munka segíthet abban, hogy kizárjuk a külvilágot, jobban fókuszálhassuk feladatainkra – de sokszor csak rövidtávon. Hosszútávon viszont elszeparálva érezhetjük magunkat a cég többi részétől, szinte már kívülállónak. Ezért kiváló megoldás a chatprogramok használata, a közös fórumok és videó-konferenciák szervezése, amelyek által kapcsolatban maradhatunk a többiekkel, emlékeztethetjük magunkat munkánk fontosságára, és hogy egy csapat részei vagyunk.

Naponta jelentkezni a többieknél, üzeneteket váltani egymással nagyszerű módja, hogy meggátoljuk a csapatból való kiszakadásunkat. Közösségépítő ereje van, ezért minden cégnek ajánlott. Ezt akár megoldhatjuk egy reggeli 15-perces kis videó-hívással, vagy élő chattel, ahol mindenki felteheti kérdéseit, és megkaphatja a szükséges információkat, mindemellett segítséget és bíztatást a többiektől, akik egy csónakban eveznek velünk.

2. Tisztázzuk le az elvárásokat

A menedzserek, csapatvezetők számára az egyik legfontosabb, hogy már a legelején tisztázzák dolgozóikkal, embereikkel, mik az elvárások egy napra, vagy a hétre. Sok munkáltató tart attól, ha alkalmazottai otthonról dolgoznak, kihasználják a kiskapukat, és kijátsszák a szabályokat, hogy minél kevesebbet kelljen ténylegesen dolgozniuk. Mégis a dolgozók 65%-a úgy gondolja, otthon sokkal hatékonyabban tudnának dolgozni, mint az irodában.

Mindkét fél megnyugtatására, nem árt egy előre megbeszélt módon felügyelni a teljesítményt, hogy az elvárások mindenkor teljesüljenek. Természetesen ez egy szinten nyugtalanságot és szorongást szülhet, ezért jó korrekten kezelni az ilyen adatokat, hogy valós képet kapjunk dolgozóink munkájáról.

3. Vázoljuk fel az elvárásokat, a reakcióinkat és rendelkezésre állásunkat illetően

Annak érdekében, hogy minden feladat időben elkészüljön a kommunikációs csatornáknak aktívnak és a szabályoknak egyértelműeknek kell lenniük.

Például minden dolgozónak munkaideje alatt online állapotban kell lennie, vagy csak megadott időkben? Hogyan számoljuk a szüneteket? Milyen módon kell kezelni a meetingeket? Mik lehetnek a kivételek? Stb. …

Tisztázni az ilyen kényes részleteket elengedhetetlenül fontos, már csak azért is, hogy az alkalmazottak könnyebben képesek legyenek egyensúlyt teremteni a személyes dolgaik és hivatalos feladataik között. Ha ez a határ megvan, és a szabályok tiszták, az eredmények is könnyebben jönnek majd.

A kommunikáció módjának meghatározásáról se feledkezzünk meg. Mert míg több különböző csatornán is tarthatjuk a kapcsolatot, le kell fektetni, melyik csatorna az, mely felelősségre vonhatóvá teszi a dolgozókat, mely szolgál a hivatalos információ csatornájaként. 

Mi a következő csatornákat ajánljuk: Google Hangouts, Zoom, Slack, Employee Apps

4. Frissítsük irányelveinket rendszeresen, igényekhez megfelelően

Amennyiben azt szeretnénk, hogy az OVM irányelveink betarthatóak és sikeresek legyenek, ajánlott rendszeresen frissíteni és átgondolni őket – megbeszélve minden pontjaikat a menedzserekkel, felsővezetőkkel, és persze magukkal a csapatokkal. Tegyük fel magunknak a kérdést: növekedett a produktivitás? Vannak kimutatható késések, elmaradások? Nehéz követni a csapat munkáját, tempóját?

Szükség esetén jó kérdőíveket is használni, nem csak pusztán a munkával kapcsolatban, de dolgozók testi-lelki állapotának felmérése érdekében is. Csak akkor működhet olajozott masinaként a csapat, ha együttműködünk, ha mindenki részese az egésznek, és megteszi a maga részét. A kétirányú kommunikáció itt egy alap követelmény.

Kérdések, melyeket feltehetünk dolgozóinknak:

 • Mi a legnagyobb kihívás az Ön számára az otthoni munkával kapcsolatban?
 • Mi hiányzik Önnek a vesztegzár ideje alatt a leginkább az irodában végzett munkából?
 • Hogy érzi, több órát dolgozik otthon, mint bent vagy kevesebbet?
 • Produktívabbnak látja magát mióta otthonról dolgozik, vagy kevésbé?
 • Rendelkezésére áll minden olyan eszköz mely az otthonról végzett munkához szükséges?
 • Kap elég támogatást, segítséget?

5. Bizalommal vezessünk

Egy ilyen furcsa szituációban, ahol nem felügyelhetjük közvetlenül alkalmazottaink munkavégzését, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy rövidebbre próbáljuk fogni a pórázt, és egyfolytában ellenőrizni akarjuk őket. Ez minket bár megnyugtathat, viszont erős bizalmatlanságot kelthet csapatunkban, az alattunk dolgozókban, mely hosszú távon széthúzást és konfliktushelyzeteket szülhet.

Egy hatásos OVM-irányelv kölcsönös bizalmon alapszik, mely nem zárja ki, hogy felelősségre vonható legyen minden olyan dolgozó, aki nem teljesíti a követelményeket, mégis hagy elég teret az alkalmazottaknak, hogy megszokják a kialakult helyzetet és megtanulják kezelni azt. Bízzunk meg alkalmazottainkban, amennyire tartjuk őket – ezzel csak profitálhatunk!

Ha pedig nem csak produktivitásukról szeretne megbizonyosodni, hanem egészségük megőrzéséről is, keressen meg minket! Mi kifejlesztettünk egy szoftvert, mely képes ügyelni arra, mennyit iszik, áll fel az asztaltól, vagy akár pislog egy számítógép-felhasználó. Próbálja ki még ma, és tegyen többet csapatáért!  Mert megérdemlik! https://smarteyesaver.com/b2b-sales/

Forrás:

https://staffbase.com/blog/how-to-work-from-home-during-the-coronavirus-quarantine/

Szólj hozzá!

 • +36 30 999 7972
 • info@szemfules.hu
 • 2745 Kápolnásnyék,
  Kazinczy Ferenc utca 22-30.