Hogyan maradhatunk egészségesek járvány ideje alatt a négy fal között is?

Egy olyan váratlan és generációnk számára egyedi korba értünk, mely magával hozta a szorongás, a félelem és a bizonytalanság érzését. Érzéseket, melyekkel eleve nehéz megküzdeni a szürke hétköznapokban is, nem még olyankor, amikor lépten-nyomon olyan kifejezésekbe botlunk, mint „halálozási ráta”, „fertőzés terjedése”, „szociális távolságtartás” és hasonlók. Ezek mind eleve nyomasztóak, és óriási lelki terhet helyeznek a még normál esetben mentálisan stabil egyénekre is. Azok pedig, akik amúgy is aggodalmaskodók, vagy szorongási betegségekkel küzdenek, azoknak egy ilyen helyzet szinte feldolgozhatatlannak tűnik. Természetes tehát, hogy amennyire tudjuk, próbáljuk visszaszerezni életünk felett az irányítást. Persze, otthon tudunk maradni és törvénytisztelő polgárokként követni és betartani a legfrissebb törvényeket és korlátozásokat, mégis ezen túl, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy növeljük biztonságérzetünk, hogy nagyobb stabilitást hozzunk saját és családunk életébe?

Itt nagyon fontos figyelembe vennünk az optimális egészségi állapothoz szükséges 5 kulcsösszetevőt:

Ezt az 5 meghatározó komponenst röviden A.T.A.J.L.-nak (ang. S.N.A.P.S.) nevezzük, és az alábbi kifejezéseket foglalják magukba: alvás, tápanyag, aktivitás, játék és lélek. Amennyiben elég figyelmet fordítunk és vigyázunk, hogy ez az 5 komponens helyet kapjon mindennapjainkban, nem csak a vírusokés egyéb kórokozókkal szemben leszünk ellenállóbbak, de nehezebben fog rajtunk majd a stressz is és könnyebben vesszük majd az élet minden akadályát.

Tehát amennyiben azt kérdezi magától, mit tehetne annak érdekében, hogy erősítse immunrendszerét, a legegyszerűbb válasz az, hogy koncentráljon erre az 5 tényezőre,a többi már magától jön.

  1. ALVÁS: Az elegendő minőségi alvás elengedhetetlen a test állóképességének és védekezőképességének megőrzéséhez. Megannyi tanulmány alátámasztja: amennyiben 7 óránál kevesebbet alszunk, csökken a fehérvérsejt-szám, mely testünk elsőszámú védőbástyája.
  • TÁPLÁLÉK: Fogyasszunk minél több olyan zöldséget és gyümölcsöt, mely nem került feldolgozásra, emellett a bevitt táplálék legyen változatos, és ha lehet otthon elkészített, hogy limitáljuk a toxikus adalékanyagok szervezetbe való bevitelét.
  • AKTIVITÁS: Mozognunk kell! Már tudományosan bizonyított tény, hogy a 8-órás ülőmunka évekkel is megrövidítheti életünket. Ellenben már a 20-30 perc napi torna eliminálni tudja a sok ülés káros hatásait. Segít elkerülni a sztrókot, megelőzi a gerincproblémákat, és a felszabaduló hormonok miatt természetes antidepresszáns is.
  • JÁTÉK: Játszunk! A kötetlen kreatív programoktól kezdve a jártasságfejlesztő játékokon át, minden, ami előhozza belőlünk a gyermeket, és segít ellazulni és elterelni figyelmünket a világ problémáiról, az előnyösen hat. Vagyis elő a társasjátékokkal, a videójátékokkal, a fejtörőkkel, a gyurmával és színesceruzákkal, dobókockákkal és kártyákkal!
  • LÉLEK: Nap-nap után, lépésről-lépésre tegyünk lelki békénk megtartása vagy elérése érdekében. Ez nagyon fontos, hiszen ezáltal kilépünk a túlélő-módból és képesek leszünk elengedni, ellazulni. Erre jó módszer: a meditáció, a jóga, az olvasás, a nyitott ablaknál vagy teraszon történő teázás, relaxálás, a forró habfürdő, az aromalámpák használata és bármi, mely lelkünknek megnyugvást hoz.

Tipp: tudományosan bizonyított, hogy létezik egy dal (Marconi Union – Weightless), melyet kimondottan stressz kezelésre komponáltak és képes akár 60%-al csökkenteni a vérnyomást és a pulzust. Alvásproblémák és szorongás kezelésére kiváló!

Egyszerű, mégis hatásos pár lépés, melyet, ha betartunk, nagyban növeljük esélyünket arra, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak maradjunk még vesztegzár idején is. Mindemellett ennek az 5 tényezőnek figyelembevétele elég ahhoz, hogy redukáljuk a szervezetünkben felhalmozott stressz hormonok szintjét, mint például az adrenalin vagy a kortizol.

Ha pedig ezen túl még többet szeretne tenni egészsége megőrzése érdekében, töltse le a Smarteyesaver-t, mely figyeli, mennyit pislog, mennyi folyadékot fogyaszt, és hogy elégszer áll-e fel a számítógéptől munka közben. https://smarteyesaver.com/b2b-sales/

Forrás:

https://www.cnet.com/how-to/covid-19-everything-you-need-to-know-to-stay-healthy-and-entertained-while-stuck-at-home/
https://www.unlv.edu/news/release/how-stay-active-and-eat-healthy-during-coronavirus-pandemic
https://www.forksoverknives.com/how-stay-healthy-during-pandemic-covid-19-virus/#gs.1w2v3r

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.