Egy világjárvány hatása a vállalkozásokra

A kialakult járványhelyzet merően új játékszabályokat állított fel mindannyiunk számára. Nem csak a privát, de az üzleti életben is. Aki nem játszik a szabályok szerint az pedig messze többet veszíthet a vállalkozásánál.

Némely cég portfóliója, azonban nem kompatibilis egy olyan világgal, ahol a kijárási tilalom és a szociális távolságtartás adja a mindennapok alapját, mégis akinek van elég fantáziája és bátorsága a javára fordíthatja még a legkegyetlenebb és lélekpróbáló helyzeteket is. Jó példa erre a magyarországi Mol, mely mostantól kézfertőtlenítőket gyárt, mint megannyi szeszfőzde külföldön, vagy akár a Louis Vuitton, mely szintén átállt a luxusportékák gyártásáról a kézfertőtlenítők forgalmazására. Mostanra a maszkok, fertőtlenítők és a védőfelszerelések gyártása vált igazán kifizetődővé, ezt igényli a piac. Azonban nem minden cég tud átállni a maszkok és védőszemüvegek gyártására. Van, hogy hozzávaló, alkatrész, van, amikor technológia vagy tudás hiányában.

Jim Cramer, a CNBC „Mad Money” című műsorának műsorvezetője elárulta, szerinte milyen vállalatok és vállalkozások élhetik túl nagyobb veszteségek nélkül ezt a krízishelyzetet, és kik azok, akik még profitálhatnak is a járványból.

A Harvardon magna cum laude végzett műsorvezető és író, aki már hosszú évek óta figyeli a gazdaság és a tőzsde alakulását, betekintést nyújtott az új koronavírus által okozott szituáció kulisszái mögé is.

Véleménye szerint a java még csak most jön, főleg ha figyelembe vesszük a halálozási ráta növekedését, fertőzöttek számának exponenciális növekedését, vagy a kialakulóban lévő gyógyszerellátási káoszt. Cramer nem köntörfalazik, még több csődöt jósol, de kiemeli: „Mindennel ellenére a főnyereményen kell tartanunk a szemünk, a díjat, amit akkor kaparinthatunk meg, ha felszállt a köd.”

Cramer úgy fogalmazott, amint a világ vezető egészségügyi szervezetei megfékezik a járványt, a tendenciák ott folytatódnak majd, ahol azelőtt, amint a globális kereskedelem visszatér a régi kerékvágásba.

Míg a szociális távolságtartás maximálisan érvényben van, a korábbi fedezeti alap menedzsere a technológia felé hajlásra bíztat minket. „Végül is sok nyertes lesz ebben a csatában” jegyzi meg, és azon cégeket vizsgálja meg, melyek bimbóznak a világjárvány ideje alatt is. Hogy miért? Mivel sajnos még csak most érünk a pandémia sűrűjébe, így hát érdemes odafigyelni, mit kíván a piac, és mi szolgálhat nyereséggel az ilyen kritikus időkben.

Az otthon maradó ökonómia

Mostanra már a legtöbbek számára világossá vált, hogy egy ideig az emberiség otthonról kell, hogy dolgozzon. Legalább is nagy része. Ez a trend egyre csak erősödni fog, ahogy terjed a járvány, és arra kényszerülünk, hogy eltávolodjunk egymástól.

A Cisco Systems Inc vagy a Zoom Video Communications Inc, két videókonferenciát támogató cég, a legnagyobb nyertesek között helyezkednek el már most is. Kiberbiztonsági vállalatok, mint az Okta Inc vagy a Zscaler Inc szintén nagyot szakíthatnak most.

Mindemellett a fenntarthatóságért dolgozó vállalatok azok, melyek előtérbe kerülnek, hiszen mindenre, amint van, most még inkább vigyáznunk kell. Nem tudhatjuk, mit hoz a holnap.

„Gondoljunk csak arra, mennyi időt töltünk naponta ingázással. Mennyi szén-dioxid-kibocsátást jelent a napi utazgatás, mely mind a légkörbe kerül.” – mondja Cramer. „Most derült ki, hogy ez valójában több millió ember számára felesleges. Óriási lecke ez számunkra, melyet nem felejthetünk el, és pont ezért nem száll ki a Cisco és a Zoom sem a játszmából.”

Az Amazon.com Inc, Walmart Inc és a Costco Wholesale Corp pedig a legnépszerűbb kereskedelmi láncot képviselik, ezért is maradhatnak játékban, hiszen mivel az éttermek higiéniai okokból szinte már csak kiszállítást vállalnak, addig az internetes bevásárlás virágzik. Mindenki számára egyértelmű, hogy egy zsúfolt szupermarketbe bemenni már túl nagy veszélyt jelent, ezért a netes rendelés a legtöbbek által választott opció.

Az se felejtsük el, hogy mivel az emberek nagy része a négy fal közé szorult, az otthoni szórakoztatás kirobbanó érdeklődésnek örvend fiatal és idősek körében egyaránt. Természetes tehát, hogy az olyan cégek, mint az Activision Blizzard In, a Take-Two Interactive Software Inc fantasztikus előnye tesznek szert az egyre csak fellendülő videójáték-ipar által, csak ugyan, ahogy a Netflix Inc és egyéb streamelő cégek is nagy profittal számolhatnak, míg az olyan cégek, mint a Domino’s Pizza Inc és egyéb gyorséttermek, egy vagyont zsebelnek be a rengeteg étel kiszállítással.

Cramer szerint tehát egyértelműen minden új trend összeköthető az otthon maradó tendenciával.  

5G

Ahogy lassan minden vállalat igénybe veszi és beépíti infrastruktúrájába az új 5G technológiát, az otthonról való munkavégzés sebessége és minősége is egyenes arányban javul majd.

Ezen a téren az olyan cégek lesznek majd nyereségesek, mint a Qualcomm Inc vagy a Verizon Communications Inc.

Remote Services (Távolról nyújtott szolgáltatások)

Szinte minden vállalkozás függ mára a modern technológiától, hogy képesek legyenek a kapcsolattartásra ügyfeleikkel, fogyasztóikkal. A DocuSign például lehetővé teszi felhasználói számára a hivatalos dokumentumok egyszerű szkennelését és e-mailben történő biztonságos kiküldését. Cramer szerint ők egyértelműen győztesek ebben a helyzetben.

A Teladoc Health is nyerő pozícióban van ebben a játszmában, hiszen bár eddig nem tűnhetett jövedelmezőnek, hogy virtuális kapcsolatot teremtsünk orvos és páciens között, mostanra azonban az egyik legkeresettebb és legbiztonságosabb módja az orvosi segítségkérésnek. A héten Trump, az Egyesült Államok elnöke is engedélyezte a telegyógyászat kiterjesztését, így ez lehet a jövő, legalábbis egy ideig biztosan.

„Minden olyan opció, mely lehetővé teszi,hogy érintkezés nélkül orvoshoz forduljunk, nyereséges mindenki számára egy járvány ideje alatt.” mondta. „Olcsóbb, kényelmesebb és sokkal biztonságosabb minden más alternatívánál.”

Ezek tehát azok a cégek és stratégiák, melyek még egy világjárvány esetén is nyereséget hoznak, és előre viszik a gazdaságot és a fejlődést.

A legfontosabb viszont, mindegy milyen iparágat vagy vállalatot képviselünk, hogy vigyázzunk egymásra és törődjünk egymással.

Amennyiben Ön is szeretne tenni dolgozói egészségének megőrzésében, és éreztetni velük, hogy törődik helyzetükkel, keressen meg minket! Hála a Smarteyesavernek, még úgy is képes óvni alkalmazottai jóllétét, ha nincsenek egy épületben. Tegyen vállalkozásáért most, hogy szebb legyen a jövő! smarteyesaver.com/b2b-sales/

Forrás:

https://www.cnbc.com/2020/03/19/jim-cramer-these-companies-can-win-during-and-after-coronavirus-crisis.html
https://www.isaca.org/resources/news-and-trends/isaca-now-blog/2020/business-continuity-pandemic-preparation

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.