A legújabb biznisz-trendek kisvállalkozásoknak 2020-ban

Az idők változnak. Az igények és helyzetek is. Minden valamirevaló vállalkozó tudja, hogy aki nem alkalmazkodik, a piachoz az lemarad, vagy elbukik mindörökre.

A várható tendenciákba történő korai beruházás biztosítja, hogy vállalkozása biztosan kihasználhassa a holnap előnyeit. Íme, a közelgő 10 legfontosabb kisvállalkozási trend, hogy Ön is játékban maradhasson. Kezdjük ma az első 5 trenddel:

  1. Nagyobb hangsúly lesz a személyre szabott ügyfélszolgálaton

Minden ügyfél egy individuum, ami miatt mindenkinek személyre szabott szolgáltatás jár, saját ügyféli élmény. Erre az egyik legjobb példa az Amazon. Bárki is látogasson el az Amazon oldalára, azonnal személyre szabott ajánlásokat kap a múltbéli megrendeléseik és böngészési előzményeik algoritmusa alapján. Ily módon a vásárló nem szembesül olyan számára érdektelen reklámokkal, melyek nem sarkallják vásárlásra.

Gartner szerint, 2020 végére az ún. intelligens személyre szabási motorok, azonnal felismerik majd az ügyfelek vásárlási szándékait, fellendítve a digitális vállalkozásokat akár 15%-al is. Elmúltak azok az idők, amikor minden ügyfélnek minden terméket megmutattunk. A modern világ vásárlójának már túl sok a háttérzaj, túl sok a szűretlen opció, túl sok a választási lehetőség. Az által, hogy leszűkítjük a kört, valójában személyre szabjuk a vásárlási élményt, ezzel csökkentve a fárasztó és irritáló ajánlatokat, melyek látogatóink számára irrelevánsak lehetnek.

Adjuk hát meg a vásárlónak, amit akar, mintha csak gondolatolvasók lennénk!

2. A mesterséges intelligencia még mindig nem veszi át a vásárlói vélemény formálását

Még messze vagyunk attól a disztópikus világtól, melyben a mesterséges intelligenciával felruházott gépek elveszik a munkánkat. Nem, jelenünkben az AI még csak asszisztál az ügyfélszolgálatoknak és mindennemű szolgáltatási iparágban. Valójában a cél sem az, hogy valaha is átvegyék a gépek az emberek szerepét, mindinkább hogy segítő, támogató szerepet töltsenek be, és minden téren megkönnyítsék munkánkat, életünket.

Az AI alkalmazásának helyes időzítése is elengedhetetlenül fontos. Egy stresszes és rizikós ügyfél-interakció során csakis emberi szimpátia képes a kívánt eredményt elérni. Gondoljunk csak bele, milyen kimerítő és bizony néha dühítő is, ha segítségért szeretnénk folyamodni, mégis csak gombot gomb után nyomunk, míg egy gépi hang utasításokat osztogat nekünk ahelyett, hogy megnyugtatna minket: a problémánk jó kezekben van. Amikor lemondják a járatunkat, vagy késik az ebédünk biztosan nem akarunk egy chatbottal kommunikálni, hanem egy igazi húsvér emberrel, aki képes felfogni és mindenek előtt átérezni a helyzet sürgősségét és fontosságát.

3. A vásárlói és felhasználói vélemény viszi a pálmát

Már mostanra is komoly hangsúlyt fektetünk más vásárlók és ügyfelek véleményére, mielőtt bizalmat szavaznánk egy cégnek, vagy megvásárolnánk egy bármilyen számunkra eddig ismeretlen vagy új terméket. Ez a mások tapasztalatain és véleményén alapuló vásárlói döntéshozatal a jövőre nézve erősödő tendenciát mutat. Valamilyen oknál fogva megnyugvással tölt el minket, ha előttünk más már kipróbált egy adott terméket, és ezzel kapcsolatban elégedettségét fejezte ki. Olyannyira, hogy a legtöbb olyan online portálon, ahol vásárolni lehet, ez az első dolog, ami után az új vevők kutatni kezdenek. A Fun & Fuel jelentése alapján az emberek 92%-a hezitál egy vásárlás előtt, amennyiben nincs a termékhez/szolgáltatáshoz köthető vásárlói vélemény/visszajelzés feltüntetve.

Ezek a visszajelzések teljesen esszenciálisakká váltak az online vásárlások folyamatában, olyannyira, hogy sokszor az a 4-csillagos értékelés az, ami a kellő lökést megadja egy látogatónak, hogy vásárló váljon belőle.

4. A történetek vezetik majd a hírcsatornákat

Az ún. történeteket először a Snapchat applikáció mutatta be évekkel ezelőtt, és óriási sikerének köszönhetően mára alapvető közösségi média funkcióvá vált. Valójában a történetek annyit takarnak, hogy egy megadott képi vagy videótartalmat oszthat meg általuk az ember, mely 24 óra után elévül. Ez alatt az idő alatt többnyire hiteles képet kapunk a történet megosztójáról, melynek közösségépítő ereje lehet.

Régebben a hírcsatornáknak volt nagyobb rajongótábora, ám mostanra a történetek 15x gyorsabban terjednek, mint a hírcsatornák és az üzenő falak tartalmai. Ezt a változást a vállalkozások is észrevették, ami miatt ők is arra törekednek, hogy ezt a funkciót beépítsék saját portfóliójukba. Amennyiben a történeteket sikeresen használjuk marketingre, vagy akár vesszük a fáradtságot és figyelemmel követjük vásárlóink történeteit, olyan befolyásra tehetünk szert, mely sorsdöntő lehet bizniszünk számára. Erre talán az egyik legjobb példa a Dr. Brandt bőrápolási család, mely Instagram történeteinek hála 500%-os bevételi növekedésre tehetett szert. De miket is helyeztek el történeteikben? Termékfotókat, videókat ezeknek használatáról, tippeket és tanácsokat, melyekre „véletlenszerűen” akadhatott rá az ember, ha tovább csúsztatatta ujját a történetek között.

A történetek megannyi lehetőséget kínálnak a kreatív marketingesek számára, hiszen az internetes kihívásoktól kezdve a saját tapasztalatok megosztásáig, szinte végtelen opció kínálkozik arra, hogy kapcsolatot teremtsünk potenciális vásárlóinkkal, és cselekvésre sarkalljuk őket!

5. A távoli munkavégzés kora

Egy jól működő infrastruktúra és hely megteremtése sokszor nagy kihívást jelenthet a kisvállalkozásoknak. Az ingatlanok nem olcsók, de a növekedés és terjeszkedés fontos. Tehát olyan megoldást érdemes keresni, mely anyagilag nem annyira megterhelő, hogy az invesztíció ne fizetődne ki idővel. Éppen ezért az otthonról való munkavégzés, az az a „home office” egy csapásra megannyi problémát megold. De miért is? Míg egy hagyományos dolgozó napi akár 9 órát is dolgozhat az irodában, mely az ezzel járó víz, fűtés és áramfogyasztást is érinti, addig egy otthonról dolgozó egyén a saját forrásait használja fel, és mégis képes videókonferenciák, chatprogramok és egyéb modern megoldások által kapcsolatban maradni kollégáival, és mégis produktív része lenni a csapatnak.

Ez pedig még messze nem minden, hiszen a legújabb felmérések alapján a modern munkavállalók több mint 54% egyenesen elvárja a heti legalább egy otthoni munkavégzés lehetőségét. Ezáltal a kisvállalkozások labdába rúghatnak nagyobb cégekkel szemben is a tehetségek alkalmazása terén, úgy hogy közben még spórolnak is bérleti díjon, és egyéb számlákon. Mindenki jól jár!

Ezek és egyéb trendek viszik tehát előre a jövő vállalkozásait! A jövő héten további forró trendekkel szolgálunk majd, hogy az Ön vállalkozása is bekerülhessen a legsikeresebbek közé!

Ha pedig úgy érzi, addig is tenni szeretne valamit dolgozóiért és vállalkozása jó híréért, keressen meg minket, hogy a legkorszerűbb és legeffektívebb technológiák által védhesse meg saját és alkalmazottai egészségét, míg azok a számítógépeik előtt ülnek. Keressen fel minket bátran!

Forrás:

https://www.hec.edu/en/news-room/7-key-business-trends-2020-0
https://www.freshworks.com/freshcaller-cloud-pbx/small-business-phone-system/small-business-trends-2020-blog/

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.