5 tipp, hogy maradjunk egészségesek a számítógép előtt ülve

A legtöbb irodai munka íróasztal mögé kényszeríti dolgozóit, melynek megannyi káros hatása lehet az egészségre. Sőt, a klasszikus irodai munkán túl is létezik megannyi hivatás, mely ülőmunkával jár. Ráadásul az idén kialakult járványhelyzet miatt mostanra sokan olyanok is otthonuk íróasztalához lettek láncolva, akik eddig nem így dolgoztak. Bár az otthon végzett munkának megannyi előnye van, mégis óriási hátránynak számít a tény, hogy ülőmunkát kell végezzünk minden áldott nap hosszú órákon át. Ez olyan problémákhoz vezethet hosszútávon, mint az elhízás, a hátproblémák vagy egyéb betegségek. Hála az otthon végzett munka flexibilitásának, szabadidőnkben magunk választhatjuk meg, hogyan ellensúlyozzuk a sok ülést. Megannyi tanulmány alátámasztja, hogy bár az ülőmunka káros, mégis gond nélkül lehet ellensúlyozni elegendő mozgással. Főleg, ha egy olyan személy sem tartózkodik a teremben, aki limitálhatja mennyit mozgunk munka közben, tehát ha senkit és semmit nem zavarunk miközben elvégezzük feladatainkat.

Tehát íme, pár tipp, amivel egészségesek maradhatunk a négy fal közt is:

Használjunk állítható íróasztalt!


Az egyik lehetőség, melyet érdemes megfontolni, hogy másfajta íróasztalt szerezzünk. Az álló íróasztalok sok ember számára népszerű opcióvá váltak, mivel elősegítik az egészségesebb munkahelyi környezetet. Az emberi test nem arra lett tervezve, hogy napi 8 órán át üljön az asztalnál, ezért ez nagy terhet jelent szervezetünknek, és sok negatív egészségügyi hatással járhat. Szerencsére akkor is van megoldás, ha foglalkozásunk normális esetben ülő helyzetet követel, ugyanis sokféle álló asztali lehetőség létezik mára, egy teljesen új íróasztaltól kezdve az asztali kiegészítőkig, amelyeket felszerelhetünk egy már meglévő asztallapra. Bár ez kezdetben furcsának tűnhet, idővel alkalmazkodik az ember az állóasztalához, és kényelmesebbnek érzékeli majd. Miután megszoktuk az új állóasztalunkat, már sikeresen kizártunk egy igen káros tényezőt az otthoni munkavégzés ördögi köréből.

Tegyünk róla, hogy rendszeresen felkeljünk és megmozgassunk lábainkat!A számítógép előtt végzett munka legtöbbször időigényes, hosszú órákat is igénybe vehet. Annak ellensúlyozására, hogy ennyire sok időt kell ülve eltöltenünk, be kell iktatnunk pár szünetet, és persze testmozgást is. Erre kiváló, ha beállítunk egy emlékeztetőt a telefonunkon vagy a számítógépen, amikor is felkelünk, sétálunk egyet, kimegyünk a balkonra vagy csak főzünk egy kávét. Már a legminimálisabb mozgás is jót tesz a keringésünknek, enyhíti a nyal és hát terheit, valamint néhány kalóriát is eléget. Kiegészítő mozgásként pedig, amennyiben elhagyja otthonát, lift helyett inkább lépcsőzzön, és az amúgy is veszélyesebb tömegközlekedés helyett inkább sétáljon a boltig.

Tartsunk néha szünetet is!Lehet, hogy nem veszi észre, de egész nap a számítógép képernyője előtt ülve és azt bámulva, óriási terhet helyez szemeire. Bár az újabb típusú monitorok nem rendkívül fényesek, attól még bocsátanak ki fényt, melynek mi órákon át ki vagyunk téve. Nagyon sok terhet ró ez a szemünkre, mely idővel látási gondokhoz, fejfájáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet. A jó hír az, hogy létezik egy egyszerű megoldás a túlzott mértékű szemfáradság elkerülésére: néhány percenként csukja be a szemét, és tartson szünetet. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne nézzük meredten a képernyőt, mely gyakoribb probléma, mintsem hinnénk. Sokan ugyanis egyszerűen elfelejtenek pislogni, ami szemszárazsághoz és megannyi más panaszhoz is vezethet.

Tartsunk egészséges snackeket magunk körül!Egész nap a számítógépen dolgozni nem jelent igazán nagy fizikai megterhelést, ami azt jelenti, hogy nem égetünk sok kalóriát, miközben a gép előtt ülünk. Tehát a legrosszabb dolog, amit az ember ilyenkor tehet, ha munka mellett még nassolni is kezd, magas szénhidráttartalmú, cukros ételeket.

A magas kalória-, cukor- és zsírtartalmú, esetleg feldolgozott ételek fogyasztása csak fokozza az ülő munka által okozott egészségügyi problémákat. Nyilvánvalóan ennünk kell, így a legfontosabb az, hogy megbizonyosodjunk arról, a megfelelő ételeket fogyasztjuk. Az egészségtelen ételek, snackek elkerülésének legegyszerűbb módja az, ha nem tartjuk őket karnyújtásnyira magunktól. Tartsunk az asztalunk körül olyan ételeket, mint a szárított marhahús, dióféléket, olajos magvakat és más magas fehérjetartalmú ételeket, így amikor elkap minket az éhség, nem terheljünk szervezetünket felesleges kalóriákkal és kémiai anyagokkal.

Tartsuk tisztán az íróasztalunkat!Az íróasztalnál végzett munka egyik legnagyobb veszélyéről sokszor nem is veszünk tudomást. Talán csak mostanság lettünk tudatosabbak ilyen téren, mivel az egyik legnagyobb problémát a szennyeződések, pontosabban a baktériumok és vírusok okozhatják, melyek gond nélkül megtelepednek a hétköznapi felületeken: egereken, billentyűzeteken, kávéscsészéken, kilincseken, telefonkagylókon, stb.

Sokszor ezek a kórokozók, nem csak hogy napokig túlélnek ezeken a gyakran használt tárgyakon és felületeken, hanem még szaporodnak is, mely növeli a fertőzésveszélyt. Ha belegondolunk, hogy egy hétköznapi klaviatúrán vagy 20x több mikroba lehet, mint egy vécécsészén, az bizony megdöbbentő.

A mostani járvány okán, még az átlagosnál is sokkal fontosabb, hogy rendszeresen letakarítsuk munkafelületünket, hogy lefertőtlenítsünk minden sűrűn használatos tárgyat és gépet, és mindenekelőtt, hogy rendszeresen és alaposan kezet mossunk, amikor csak tehetjük.

Fogadjuk el: egészségünk prioritássá tétele egyszerűen elvégezhető, és nagyon kedvező dolog!

Ha sok időt töltünk a számítógépen dolgozva, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy olyan munkát végzünk, amely káros lehet az egészségünkre. Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy nem vesz sok időt vagy erőfeszítést igénybe ezen negatív hatások csökkentése. Tudatos lépésekkel el tudjuk érni, hogy ne maradjon ki a kellő testmozgás, hogy kapjunk elég napfényt és fertőtleníteni is gond nélkül tudjuk munkakörnyezetünket. Ameddig nyitott szemmel és odafigyelve cselekszünk, egymásra és másokra is vigyázni tudunk. Hiszen egészségünk csak egy van.

Forrás:

https://time.com/3566809/computer-health-tips/

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.