3 mód, mellyel fenntarthatjuk a munkahelyi morált a világjárvány alatt is

A koronavírus árnyéka immár hónapok óta itt lebeg felettünk. Kihatással van nem csak mentális egészségünkre, de a tőzsdére, a gazdaságra, az ellátmányokra, az iparágakra, mindenre. Szépen lassan az egész világ térdre borul ez előtt a parányi kórokozó előtt, aki képes rettegésben tartani az egész emberiséget. Viszont annak ellenére, hogy az élet a Földön, ahogy ismertük megszűnt, kötelességünk a legjobbat kihozni egy amúgy lehetetlen helyzetből. Ez még inkább érvényes a döntéshozókra, a munkaadókra, akik most megannyi ember mindennapi megélhetéséért felelnek. Az ilyen krízishelyzetekben mutatkozik meg, ki képes vezetni, ki rendelkezik azzal a ritka képességgel, hogy egyszerre sugározzon nyugalmat és erőt magából. Az ilyen nehéz idők mutatják meg az emberek valódi természetét, és az ilyen időkben kell nekünk erősnek lennünk azok helyett, akik nem képesek erre.

Mint munkáltatók, szerepünk kiemelkedően fontos abban, hogy dolgozóink hogyan is élik meg ezt a nyomasztónak és kilátástalannak tűnő helyzetet. Lehet ez tehát egy sötét óra, melyben magukra maradnak tele kétségekkel és félelemmel, de lehet a remény órája is, mely motiválja és bíztatja őket, hogy amikor ez az egész járvány lecseng, annál több minden vár rájuk és a vállalatra is. Mutassuk meg tehát nekik, hogy érdemes továbbra is folytatni a munkát, összpontosítani, összeszedni magunkat, mert lesz holnap, és lesz jövő, és még ha sok idő is telik majd minden újra felépíteni a romokból, mégis megéri, hisz annál stabilabb lábakon áll majd minden.

Nem egyszerű, mégis nemes feladat fenntartani a morált, útmutatást nyújtani a nekünk dolgozóknak, és támogatni őket ezekben a gondterhes időkben. Mindenekelőtt pedig kifizetődő.

Nézzük meg tehát, mit ajánl a Forbes csapata, milyen metódusokkal segíthetünk a legjobban, mivel motiválhatjuk dolgozóinkat a leginkább a járvány ideje alatt.

Először is, a legtöbb cég kénytelen volt elfogadni a tényt, hogy dolgozói mostantól otthonról kell, hogy végezzék munkájukat – a saját és embertársaik érdekében is -, mely kardinális megváltoztatja a munkavégzés módját és szellemiségét. Ne feledjük, ez azért is jó, mert az irodában az egyre csak sokasodó rémhírek miatt, az emberek paranoiddá kezdenek válni, és ezért ellenséget/veszélyforrást láthatnak társaikban is. Ez hosszú távon igen komoly konfliktusokba torkollhat.  Maga a tény, hogy mindennapjaik, rutinos életük a feje tetejére áll, egy olyan sokk a legtöbbek számára, mellyel nehezen birkóznak meg. Ezáltal ingerültebbé, bizonytalanabbá, agresszívvé válhatnak. Tekintsünk a home office-ra tehát egy fajta ajándékként, mely egyben tesztkör is. Meglátjuk általa ki képes kevés felügyelettel is önállóan és effektíven dolgozni. Kiderül így az is, ki a legértékesebb munkaerő, kire lehet később is építeni, ki az, aki nem törik meg a kialakult helyzet okozta nyomás alatt.

Itt pedig pár ötlet, hogyan lehet redukálni a pánikot munkavállalóink köreiben, és hogyan tudjuk motiválni őket ebben a stresszes szituációban:

Kristálytiszta és tudatos kommunikáció

Kritikus fontossággal bír, hogy a vezető pozícióban dolgozó egyének ne essenek pánikba. Azon alkalmazottak ugyanis, akik felnéznek főnökeikre, lemásolhatják viselkedésüket és így szintén pánikba eshetnek. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy tiszta fejjel és nyugodtan álljon minden menedzser a kialakult krízishelyzethez.

Az egyik legeffektívebb lépés, amit megtehetünk ilyen esetekben az a munkavállalók gyakori és empatikus felvilágosítása. Fontos, hogy lehetőségük legyen kérdéseket feltenni, kifejezni aggodalmaikat, melyeket ajánlott megbeszélni velük – hiszen jelen esetben egészségük és megélhetésük is függ tőle.

A rémhírek és ártó pletyka jobban terjed, mint a fertőzés, ezért érdemes elébe kerülni a dolgoknak és inkább közölni a munkavállalókkal azokat az információkat, melyekkel hivatalos forrásból rendelkezünk. Ajánlott ezeket még emellett alátámasztani olyan adatokkal, melyeket a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) forrásaiból szereztünk.

Fontos ezen túlmenően az is, hogy jelezzük: a diszkriminatív és bántó megjegyzéseknek nincs helye a cégünk berkein belül. Legyenek ezek ázsiai kollégák, vagy olyan munkavállalókkal ellen irányulva, akik maszkban járnak munkába.

Enyhítsünk a szabályzaton és legyünk rugalmasak

A napközi és az iskolák bezárása azzal fenyeget, hogy megváltoztatja a dolgozó családok mindennapi életét, akiknek nincs alternatívája a gyermek elhelyezésére, így nehéz szituációba kerülnek. A munkaadóknak empatikusnak, megértőnek és rugalmasnak kell lenniük, mivel a munkavállalók jelen esetben kétségbeesetten próbálják navigálni a teljesen felfordult életüket. Az utolsó dolog, amire egy alkalmazottnak szüksége van, az, hogy a munkáltatójuk merevnek tartja őket otthoni munkavégzésük során, mely nagyban megnehezíti a családjukról való gondoskodást, amíg alternatív megoldást nem találnak.

A Limeade  Munkavállaló gondozási jelentés-ében alábbiakat olvashatjuk:

  • 3-ból 1 alkalmazott annak okán mondott fel, mert nem érezte úgy, hogy munkáltatóját érdekelte volna, mint ember
  • a felmondottak 25%-a a bánásmód miatt hagyta el munkahelyét, mert nem érezte úgy, hogy tisztelettel bántak volna vele
  • 5-ből 1 pedig azért, mert úgy érezte, munkáltatója nem támogatta jóllétét

Bár nem minden munkakörben lehetséges a távolról való munkavégzés, mégis ajánlott megpróbálni alternatívákat találni a szabályok helyzethez való ferdítése érdekében. Például, hogy a dolgozók 2 hetes turnusokban rotálódjanak a megfertőződés veszélyét redukálva.

A menedzsereknek hinniük kell dolgozóiknak, ha azok beteget jelentenek, ha azt állítják, tüneteik vannak. Ha nem így tesznek, kockáztatják, hogy egy ember százakat fertőz meg.

Ez drasztikusan csökkentheti a morált, akár csak az, ha a munkáltató közömbösséget mutat a kialakult helyzet tükrében, hiszen ez frusztrálhatja és dühítheti a dolgozókat.

Csökkentsük a rizikókat és edukáljunk

A munkáltatóknak törekedniük kell arra, hogy dolgozóik a lehető legkevesebbet utazzanak. Ezért is olyan hasznos az otthonról végzett munka. Mark McSpadden, az American Express Global Business Travel alelnökének magyarázata szerint, a munkáltatónak legális és morális felelőssége van dolgozói felé, főleg amikor azok saját jóllétükért és egészségükért aggódnak.

S bár teljesen nem vagyunk képesek elvenni félelmeiket, csökkenteni tudjuk. Legjobb tudásunk szerint kell tehát eljárnunk. Például biztosítsunk lehetőleg hozzáférést kézfertőtlenítőhöz, fertőtlenítő törlőkendőkhöz, redukáljuk a betegszabadsággal kapcsolat hátrányokat, növeljük a flexibilitást, rendeljünk védőmaszkokat az irodában ragadt dolgozóknak és tanítsuk meg őket kezelni félelmeiket és a helyzetet.

Ne feledjük, a félelem gyorsabban terjed bármely kórnál. Egy ilyen helyzetben az információ hiánya pedig rémisztőbb minden másnál.

Forrás:

https://www.forbes.com/sites/heidilynnekurter/2020/03/10/3-ways-to-keep-employee-morale-up-during-the-coronavirus-outbreak/#47eba5911b43

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.