Védje meg munkavállalóit és cégét a világjárvánnyal szemben

Egy nappal azelőtt, hogy az Egészségügyi Világszervezet kihirdette volna a világjárványt, a Google anyavállalata az Alphabet megkérte minden észak-amerikai alkalmazottját, hogy mostantól dolgozzanak otthonról. Ez a vállalati óriás volt bár az egyik első cég, aki ilyen drasztikus lépést tett a járvány terjedésének megakadályozása érdekében, mégis dicséretes és követendő példa minden vállalat számára, meddig képes elmenni egy cég, hogy megóvja alkalmazottait.

Egy globális tanácsadó cég, a Willis Towers Watson felmérése alapján, február közepétől a nagyvállalatok 46%-a szorgalmazta, hogy dolgozói otthonról végezzék munkájukat, és további 55%-uk virtuális meetingekkel helyettesíti a személyes találkozókat, hogy redukálja az üzleti utak és a személyes kontaktus szükségességét.

A megkérdezett 158 vállalatból, 38% állította, hogy HR csapatuk fáradhatatlanul dolgozik olyan folyamatok és változtatások bevezetésén, mely megvédeni hivatott dolgozóikat a fertőzéstől.

Azon cégeknek, melyek még mindig azon dolgoznak, hogy biztosabbá tegyék a munkát és az irodát munkavállalóik számára, itt van 8 tipp, mely segíthet a felkészülésben, a baj megelőzésében:

 • Az iroda fertőtlenítése

Az első és legfontosabb intézkedés, melyet minden cégnek ugyancsak ajánlott betartania: az irodák rendszeres és alapos fertőtlenítése! Jeff Levin-Scherz a Willis Towers Watson’s North American Health Management Practice társigazgatója szerint az irodák biztonságossá tétele kell, hogy az elsőszámú prioritás legyen minden cégnél. Amellett, hogy elérhetővé tegyenek kézfertőtlenítőket és egyéb fertőtlenítő anyagokat (Pl. nedves kendőket), melyet a vállalatok 44%-a ezen a ponton már meg is tett, mindenképpen növelni kell a takarítások rendszerességét, hogy azon munkavállalók, akik nem tudnak otthonról dolgozni, nyugodt szívvel végezhessék a munkájukat az irodában, a munkahelyükön. A felmérés ideje alatt a vállalatoknak csupán 25%-a állította, hogy fertőtlenítést rendeltek el az irodáikban.

 • A betegek hazaküldése

Minden olyan alkalmazottat, aki a megfázás vagy influenza bármely tünetét mutatja (mivel ezek egyeznek a koronavírussal fertőzött betegek tüneteivel) azonnali hatállyal haza kéne küldeni, és otthonról folytatott munkára kérni, ha tüneteik nem eléggé súlyosak ahhoz, hogy orvoshoz forduljanak. Ezek a dolgozók 14 napig jobb, ha nem térnek vissza az irodába, mivel a COVID-19 betegség lappangási ideje általában ennyi időt tesz ki (Esetenként sajnos akár 27 napot is.). Persze óvatosan kell kezelni egyes etnikumú dolgozóinkat, hiszen senkit sem szeretnénk megbélyegezni – hangsúlyozta Levin-Scherz. Mégis, csak azért, hogy elkerüljük a stigmát, még nem jelenti azt, hogy a lázas külföldi kollégákat az irodában kell marasztalni. Ne felejtsük, hogy a vírus nem válogat!

Gyakori tünetek: száraz köhögés, láz (37.5 felett!) , légzési nehézségek

Ritkább tünetek: orrdugulás, végtagfájdalom, fáradtság, hányás, hasmenés, émelygés

https://www.gannett-cdn.com/presto/2020/03/14/PBRE/83135a4d-76e6-44d9-8b6d-c9c471a29e25-symptoms.jpg?width=1080&quality=50
 • Az otthonról való munka szorgalmazása és a virtuális meetingek bevezetése

„Ahogy ez a kór egyre több országra átterjed, a szociális távolságtartás egyre fontosabbá válik.” – mondja Levin-Scherz. A telefonos vagy videókonferencia jelentősen csökkenti a vírusátadás veszélyét, hiszen az embereknek nem kell szemtől szembe találkozniuk egymással, csak bemenni az irodába. Sőt, akár az is megoldható, hogy be se kelljen menni, így még jobban megvédjük alkalmazottainkat, kollégáinkat a megbetegedéstől. Ma már 46%-a a nagyvállalatoknak kínál ilyen telekommunikációs lehetőséget, és 55%-uk javasolja dolgozóinak, hogy amennyi meetinget csak lehet videó formájában tartsanak meg. Amennyiben pedig elkerülhetetlen a találkozás, úgy kerüljük a kézfogást, és szellőztessünk a teremben, ha van rá mód. 

 • A készenléti terv munkavállalók felé való kikommunikálása

Valójában már eleve minden vállalatnak rendelkeznie kéne egy ún. BCP (business continuity plan)  tervvel, egy válságtervvel ilyen szituációk esetére. Amennyiben ez a terv azonban a jelenlegi járvány esetében nehezen alkalmazható, úgy azonnali hatállyal át kell dolgozni, s ezt kell az elsőszámú prioritásként kezelni.

Szerencsére a vállalatok 71%-a rendelkezik valamilyen vészhelyzeti tervvel, melyet be is vezetnek ilyen esetekben. Viszont a terv önmagában nem elég, kivitelezni, és mindenekelőtt időben ki is kell kommunikálni munkavállalóink felé.

 • Egyes részlegek lezárásának mérlegelése

Némely üzletágaknál sajnos nem megoldható az otthonról végzett munka, ilyen esetekben az átmeneti kapuzárás a legbiztonságosabb megoldás. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy a munkavállalók értesítve legyenek az újonnan életbe lépett szabályokról, és arról, financiálisan hogyan érinti őket az ideiglenes zárás.

Mivel ezekben a gondterhes időkben, mindenki aggódik a munkája miatt, a bevétele és az egészsége miatt, ezért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy megnyugtassuk dolgozóikat.

A Willis Towers Watson felmérése szerint sajnos a cégek csak 28%-a tette meg ezt a hihetetlenül fontos lépést.

 • Az üzleti utak irányelveinek átdolgozása

A Twitteren egy ideje már trendingel a #stayhomesafelives, avagy a #maradjotthonmentséletet hashtag. Ez nem csak az utazásra, hanem az otthonról folytatott munkára is utal, viszont maga az utazás egy olyan kritikus pont, mely már kérdésen kívül elutasítandó kéne hogy legyen. Elérkeztünk a járványnak azon pontjára, ahol minden valamirevaló vállalat felszólította alkalmazottait, hogy minden üzleti utat mondjon le, és amennyiben lehet a privát utazásokat is hanyagolja.

63%-a a megkérdezett cégeknek mára már visszamondott minden betervezett üzleti utat. Főleg a magas veszélyszintű országokba, mint például Kína, Olaszország vagy Irán.

Az ilyen szabályok meghozatalakor érdemes a CDC, vagyis a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ irányelveire hagyatkozni.

 • A konferenciák átértékelése

A Google a koronavírus járványra való tekintettel mostanra az összes konferenciáját lemondta vagy elnapolta. A meghívottak 47%-a jelezte, hogy ők maguk is lemondtak minden ilyesfajta rendezvényt.

Amennyiben egy nagyobb eseményt mégis lehetetlen elnapolni, osszunk kézfertőtlenítőt, tiltsuk a kézfogást és ellenőrizzünk az érkező vendégek testhőmérsékletét a kapuknál.

Természetesen némely országban már érvénybe lépett az a törvény, miszerint a 100 vagy 500 főnél több lelket számláló gyülekezések megtartása szigorúan tilos.

 • A felettesek, csapatvezetők kiképzése/felkészítése

Olyan szituációba kerültünk, melyre senki sem volt felkészülve közülünk. Tehát menedzsereink, csapatvezetőink sem lehetnek felkészülve egy ilyen krízishelyzet kezelésére. Fontos tehát, hogy felruházzuk őket a kellő eszközökkel és ellássuk őket a szükséges tudással, hogy a legjobbat hozhassák ki ebből az amúgy is lehetetlen helyzetből.

Kiemelkedően fontos, hogy minden lehetséges megbetegedést jelezzenek a hatóságok felé, és egyben megnyugtassák és informálják az alattuk dolgozókat, ezzel kézben tartva a helyzetet és elkerülve a pánikot.

Ha pedig ezen felül is szeretne tenni dolgozói egészségéért, próbálja ki a Smarteyesaver applikációt, mely figyeli, mennyit isznak és mozognak dolgozói, akár azt is, mennyit pislognak.

Óvja munkavállalói egészégét okosan, főleg ilyenkor, amikor a legnagyobb szükségük van rá! Egy ingyenes tesztverzió kipróbálásáért, kattintson IDE!

Forrás:

https://www.forbes.com/sites/samanthatodd/2020/03/13/8-steps-employers-can-take-to-protect-workers-from-the-coronavirus/#43b177e839b0
https://www.sullcrom.com/blogs-us-department-of-labor-issues-workplace-guidelines-for-coronavirus-outbreak
https://ohsonline.com/articles/2020/03/05/top-ways-to-protect-your-workplace-from-coronavirus.aspx

Szólj hozzá!

 • +36 30 999 7972
 • info@szemfules.hu
 • 2745 Kápolnásnyék,
  Kazinczy Ferenc utca 22-30.