Emeljük poharunk azokra, akik hátukon hordozzák vállalkozásunkat!

Elmúlt az az idő, amikor valaki egy életet töltött egyetlen cégnél. Már kiment a divatból, hogy valaki hűségesen gályázzon egy helyen, amíg el nem jön a nyugdíjba vonulás ideje. Ha egy önéletrajzon azt látjuk, valaki több helyen dolgozott már, az messze nem ad okot gyanakvásra.

Manapság minden téren könnyen váltanak az emberek: munkát, partner, edzőtermet, hobbit, vallást, amit csak akarnak. Egy hosszú társulás, egy hosszú kapcsolat titka mindig mélyen gyökeredzik.

Egy olyan korban élünk, amikor a munkahelyváltás már szó szerint stratégiai lépésnek számít, hiszen sokan megvárják a bónuszukat, az előléptetésüket, és mikor már megkapták az elegendő oktatást és juttatást, tovább állnak.

Tehát mára a modern munkaerőpiac egyik ismérve a fluktuáció. A Dale Carnegie cég felmérése szerint jövőre az Egyesült Államokban a munkavállalók 41%-a új munka után néz majd.

Persze ez nem jelenti azt, hogy minden országban ekkora munkaerőmozgásra lehet számítani, vagy hogy mi nem kéne hogy mindent megtegyünk saját dolgozóink marasztalásának érdekében. Pont ellenkezőleg! Itt van tehát 5 tipp, ami segít megtartanunk legértékesebb és legtehetségesebb dolgozóinkat:

  • Építsünk ki erős kapcsolatot beosztottainkkal!

A Dale Carnegie felmérése szerint a felettessel ápolt kapcsolat kulcsfontosságú az alkalmazottak megtartásában. A megkérdezett alkalmazottak sokkal jobban viszonyultak azon menedzsereikhez, akik törődtek velük, mint embertársaikkal, és figyelembe vették igényeiket, biztonságukat, egészségüket.

Ennek a kapcsolatnak erősítése érdekében, ajánlott inkább edukálni, mintsem irányítani a dolgozókat. Mikor tanítjuk beosztottainkat a fókusz a fejlődésükre, az előrelépésükre irányul, ami minden téren növeli a cég sikerét és javítja annak kilátásait.

  • Kövezzük ki fejlődésük útját!

Abban a pillanatban, hogy egy alkalmazott nem lát jövőt saját maga számára egy cégnél, már szinte bizonyosan el is veszítettük. Ilyen egyszerű. Ezért kimondottan fontos, hogy periodikusan leüljünk alkalmazottainkkal, és visszajelzést kérjünk tőlük, esetleg megérdeklődjük karrierterveiket, céljaikat a cégnél. Amennyiben összeegyeztethetőek vállalkozásunk szükségleteivel, nyugodtan egyengetni kezdhetjük nagyratörőbb alkalmazottaink karrierjét.

Némely dolgozónk nem is biztos, hogy tisztában van vele, hogy létezik számára előrelépési lehetőség. Ha pedig jelenleg nincs is olyan nyitott pozíció a cégnél, ami pontosan megfelel az alkalmazottunk elképzelésének, tehetünk róla, hogy nyíljon egy, amennyiben ez a cég érdekét is képviselné. Ha dolgozóink tudják, ha valami felé haladnak, máris sokkal motiváltabbak és elszántabbak lesznek.

  • Belsős embert léptessünk elő!

Amennyiben megnyílik egy új magas beosztás, mi viszont külsőst veszünk fel a pozícióra, azzal igen rossz üzenetet közvetítünk alkalmazottaink felé. A cég soraiból kiemelni és előléptetni valakit mindig azt üzeni, hogy aki elhivatott és szorgalmas, arra fényes jövő vár a vállalat berkein belül – így, ha valaki karrierorientált, becsvágyó és törtető, annak nem kell más munka után néznie, mert nem egy „idegennek” adják azt a pozíciót, amiért ő már akár évek óta keményen dolgozott, hanem meg is illeti majd a kitüntetés fáradalmaiért.

Ha viszont nem így teszünk, azzal szavak nélkül is azt kommunikáljuk, hogy meglévő dolgozóink még nem készek, vagy nem elég jók annak a pozíciónak a betöltésére, amit egy külsősnek felkínáltunk. Ha mégis ilyen döntést hoznánk, és egy kívülállónak adnák a magas beosztást, mindenképpen tudassuk a meglévő dolgozóinkkal, hogy számukra is lesz lehetőség a feljebb lépésre, és hogy döntésünk nem az ő hiányosságaikból fakad. Itt elengedhetetlenül fontos az átláthatóság, a nyíltság és egyenesség. Mindenképpen ajánlott azt is kikommunikálni, milyen pozíciókra számíthatnak a közeljövőben a meglévő alkalmazottaink, melyek megszerzésére valódi esélyük.

Amennyiben nem így járunk el, azt sugalmazzuk majd dolgozóinknak, hogy el kell hagyniuk cégünket, amennyiben szeretnének feljebb lépni a karrierlétrán. Ezt mi sem akarhatjuk.

  • Ajánljunk versenyképes jutalmazási rendszert!

Ha jutalmazásról van szó egy erős fizetés, jó egészségbiztosítás, egy biztos nyugdíjterv mindig fontos érv lesz egy munkavállaló számára, ha arról kell döntenie maradjon van menjen. Viszont ez nem a teljes kép. Főleg manapság már többre vágynak a dolgozók, például hogy legyen lehetőségük otthonról is dolgozni, főleg a családosok, vagy akik munka mellett tovább tanulnak. A rugalmasság hihetetlenül fontos, és persze a szabadságolás feltételei is.

Mind ezek az összetevők alkotják az egészet, mely egy vállalkozás versenyképességét tükrözik. Ehhez jön még a menedzserek és csapatvezetők fontossága. Ha ők nem ápolnak jó viszonyt az alkalmazottaikkal, a csapatukkal, akkor az belülről mérgezheti meg az egész céget.

Amennyiben viszont rugalmasságot és nyitottságot közvetítünk alkalmazottaink felé, azt hűséggel és lojalitással jutalmazzák majd meg. Hiszen ez nem mást mutat, minthogy megértjük: az ő életük sem egyszerű, hanem akadályokkal teli, amit nem szeretnénk még pluszban megnehezíteni. Sőt! Inkább segítő kezet nyújtunk, ami nem mást sugall, mintsem hogy értékesnek tartjuk munkájukat és őket, mint embereket. Ezáltal lehetővé tesszük, hogy nyugodt szívvel és boldogan gyarapodjanak, növekedjenek szárnyaink alatt, ami a vállalkozásunknak is jót tesz.

  • Ne feledkezzünk meg a meglepetésekről!

Fontos kiemelni a jelentős pillanatokat, megörökíteni, megünnepelni a mérföldköveket, az évfordulókat, a kisebb és nagyobb győzelmeket, a sikereket! A születésnapi köszöntések, a csapatépítők, a céges kocsmatúrák és sportesemények, a közös sütizések és főzőcskézések, a szabaduló szobák és versenyek, és minden díjátadó és kirándulás egyre inkább összekovácsolja a dolgozókat. Néha nem tűnhetnek különösebben sikeresnek vagy nagy durranásnak, mégis megannyi tanulmány és kutatás támasztja alá, mégis milyen óriási hatással tud lenni egy alkalmazott elégedettségére és a munkahelyének megítélésére, ha néha eleget teszünk ezeknek az igényeknek.

Valójában persze nem is az ételekről meg az italokról van szó, vagy hogy mennyi pénzt heccelünk bele, hanem a gesztusról, és a tényről, hogy vesszük a fáradtságot, hogy megkülönböztessük az ünnepnapokat a hétköznapoktól! Hogy mindig van mit várni, van mi felé haladni, van minek örülni! Ez egyben azt is üzeni a dolgozóknak, hogy megbecsüljük őket, és minden, amit elértünk velük és általuk értük el!

EZ a különbség egy átlagos és egy kiváló cégvezetés között!

Ügyeljünk tehát alkalmazottainkra, tegyünk értük, tegyünk jóllétükért és kiegyensúlyozottságukért. Kezdhetjük máris egészségük megőrzésével: hogy elég folyadékot fogyasszanak, eleget mozogjanak, ne felejtsenek el néha szétjárni a lábaikat, szünetre menni, és pislogni, ha hosszú órákon át nézik a monitort. Ha szeretné, hogy ebben segítsünk, próbálja ki a modern technológia egyik ékkövét: a Smarteyesavert, ami ügyel dolgozói egészségére! Klikkeljen IDE a próbaverzió letöltéséhez!

Forrás:https://squareup.com/us/en/townsquare/5-ways-to-make-sure-you-keep-valuable-employees

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.