A rohanó világ rejtett veszélyei. Avagy az okos eszközök baljós árnya.

Ha bárkinek azt mondtuk volna 50 évvel ezelőtt, hogy a jövő egyik legmeghatározóbb találmánya egy olyan telefon lesz, amit zsebünkben hordozhatunk magunkkal, akkor nagy valószínűséggel őrültnek néztek volna minket. Pedig igaz. Ezek a kábelmentes és kompakt adathordozók olyan szinten formálták át világunkat, melyet felfogni is nehéz. Mára már életünk szinte minden aspektusára kihatással vannak, és nagyban megváltoztatták szokásainkat és világnézetünket.

Megannyi régen még lehetetlennek tűnő helyzetet oldottunk meg vele, hiszen egy okostelefon mára olyan technológiákat sűrített magában, mint: a rádió, térkép, számológép, diktafon, lámpa, fényképezőgép vagy akár a GPS. Ma már nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy idegen országban eltévedünk, és csak imádkozni tudunk, hogy valaki arra járjon és segítségünkre siessen. És ha meg is találnának, még mindig ott lenne a nyelvi gát, ami megakadályozná, hogy megértessük magunkat. Igen, ilyen ma már igencsak furcsa helyzet lenne, pont az okostelefonok miatt, melyek még a nyelvi problémára is megoldás nyújtanak, hiszen nem csak mobilszótárakat, de akár élő nyelvfordító appokat is letölthet rájuk az ember, ha azok még nincsenek gyártástól fogva beléjük táplálva.

Tehát igen, ezek az okos masinák alapjuktól fogva megváltoztatták a játékszabályokat, és természetesen nagyrészt előnyünkre. Nagyrészt…

Mert ugye ez az egész egy kicsikét túl szép, hogy igaz legyen, nem így van? Minél több ideje élünk ezekkel a modern ketyerékkel, annál világosabbá válik: nem csak, hogy lassan már egy lépést se tudunk megtenni nélkülük, annyira rájuk vagyunk utalva, de folytonos használatunk nem csak mentális állapotunkra, de fizikai jóllétünkre is kihatással van. Hiszen mindenki ismeri, milyen amikor már húzza a szemünket a pici képernyő, vagy amikor már fáj a csuklónk a sok pötyögéstől, esetleg alig tudunk elaludni egy végigböngészett este után.

Tehát az új technológiával új problémák is felütötték fejüket világunkban. Amennyiben pedig nem vigyázunk, szembe kell néznünk a nagyon is valódi következményekkel.

Nos, de milyen hatásai is lehetnek a túlzott okoseszköz-használatnak?

Szenvedő szemek

Szemünket nem arra tervezték, hogy hosszú ideig fókuszáljon egy közeli világító tárgyra. Sokkal kedvezőbb számára a távoli tárgyak figyelése, ám ez manapság nem kivitelezhető, ha számítógépek nélkül lépni sem tudunk. Ellenben jó tisztában lenni azzal, hogy igenis vannak dolgok, amiket megtehetünk látásunk védelme érdekében, és meg is kell, mert a veszély valós.

Egy 2016-os tanulmány megerősítette, hogy a túlzott képernyőhasználat fotoreceptor-sérüléseket okozhat, mindemellett komoly idegrendszeri- és alvászavarokat idézet elő.

Igazi kis Petri-csésze

Az ember nem is gondolná, de egy átlagos mobiltelefon sokszor több kórokozót hordoz, mint egy vécécsésze. Ez a szomorú valóság, melyet megannyi tanulmány támaszt alá. Egy tavalyi kutatás megállapította, 6-ból 1 okostelefon E. coli baktériummal szennyezet, mely leggyakoribban fekáliából származik. Vagyis valahol valaki nem mosta meg a kezét elég alaposan – vagy egyáltalán nem. Persze az is lehet, hogy csak magunkkal vittük a telefonunkat a mosdóba, és az a toalett lehúzásakor rákerült. Igen, sajnos ez előfordulhat.

Főleg manapság, hogy odakint egy világjárvány tombol, érdemes megtisztítani telefonunkat, legalább naponta egyszer alkoholos fertőtlenítővel.

Az a fránya ”telefonozós-nyak-szindróma”

Akik túl sokat nézik telefonjukat lehajtott fejjel – márpedig másképp nem sűrűn tesszük -, előbb vagy utóbb, de inkább előbb, olyan panaszokat fognak tapasztalni, mint: fejfájás, izomhúzódás, gerincfájdalom, vállmerevség, nyakmerevség, migrén, nyakzsibbadás, nyakhúzódás, és egyéb kellemetlen mellékhatások.

Ennek elkerülése érdekében, 20 percnél tovább semmiképpen ne maradjunk ebben a pózban, és ilyenkor is nyújtsuk ki végtagjainkat, nyomogassuk meg vállainkat és nyakunkat, serkentve a vérkeringést ezekben a régiókban. Ajánlott emellett a jóga vagy pilátesz gyakorlása is a további panaszok enyhítése érdekében.

A Darwin-díjasok első számú választása

Sokan még csak nem is sejtik, mennyi életet követel naponta a mobilhasználat a volán mögött. Mert bár egy sms vagy chatbejegyzés megírása csak 5 másodperc néha, mégis elegendő, hogy elvonja a figyelmünket, ami katasztrófához vezethet. 2018-as statisztikák szerint a megkérdezett fókuszcsoport résztvevőinek 36%-a vallotta be, hogy vezetett már telefonnal a kezében, és 48%-uk látja úgy, hogy az alkoholos befolyás alatti vezetés sokkal veszélyesebb a mobilozásnál, ami nem feltétlenül igaz.

Csak 2018-ban a halálos közúti balesetek 14%-át mobilhasználat okozta, további 14%-át indirekten okozta ugyanez (a másik sofőr mobilozott). S míg évente átlagban 10.000 halálos baleset történik ittas vezetés miatt, a kutatások egyértelműen kimutatják, hogy bármely okoseszköz használata – legyen az kézben vagy kihangosítva, fülünkre erősítve – olyan mértékben lelassítja a sofőr reakcióidejét, mintha 0.08% alkoholkoncentráció lenne az illető vérében vezetés közben, ami hazánkban nem is megengedett, hiszen zéró-tolerancia van érvényben nálunk. Elgondolkodtató, nem?

Koncentrációzavar és szorongás

Míg az alvászavar és ingerlékenység leginkább otthon mutatkozik meg azoknál, akik túlzottan sokat használják digitális eszközeiket, addig munkánkra is rányomhatja bélyegét, ha túl sokat bámuljuk a kis kéken világító képernyőinket.

Munkahelyen főleg két komoly problémát vet fel a mobil-eszközök túlzott használata: koncentrációzavart, mely nem csak megnehezítheti, de fájdalmasan el is nyújthatja munkánkat. Minden feladat csigalassúsággal készül el, és sokszor még munkánk minőségér is kihatással van, ha nem vagyunk képesek rendesen figyelni arra, amit csinálnunk kéne.

Az érem másik oldala pedig a szorongás, ami megfűszerezve 2 csésze kávéval és pár határidős feladattal olyan stresszhelyzeteket szülhet, mely hosszútávon szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet.

Megéri tehát odaláncolni magunkat ezekhez az eszközökhöz? Természetesen fantasztikus módon megkönnyítik életünket, de sajnos komoly károkat is okozhatnak, ha nem vigyázunk, ha nem használjuk TUDATOSAN ezeket az eszközöket. Persze sokszor se ideje, se kapacitása nincs az embernek, hogy odafigyeljen egészségre, ha pont meredten figyeli a monitort vagy épp kikapcsolódni próbál az okostelefonja, tablete segítségével. Ez sem gond többé! Próbálja ki a Smarteyesavert, egy kézenfekvő és hihetetlenül praktikus megoldást a modern élet modern problémáira. A Smarteyesaver jelzi Önnek, ha hosszabb ideig nem pislogott, ha túl régóta nem állt már fel, vagy ha nem fogyasztott elegendő folyadékot egészsége megőrzéséhez. Töltse le ingyenes demónkat itt, és hagyja, hogy a Smarteyesaver vigyázzon Önre, amíg Ön hátra dőlve élvezheti a technológia csodáit!

Forrás:

https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-smart-phone-health-problems
https://www.pcmag.com/news/11-reasons-to-stop-looking-at-your-smartphone

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.