Óvd látásod, hogy ne veszíthesd szem elől a sikerhez vezető utat!

Mivel életünk, akárcsak munkánk elválaszthatatlanul összefonódott az új technológiákkal, a számítástechnikával, úgy vele együtt új problémák is felütötték fejüket mindennapjainkban, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha szeretnénk vigyázni egészségünkre.

Az egyik leggyakoribb számítógép-használat közben fellépő panasz, mely előbb-utóbb maradandó károsodásokhoz vezethet, az a száraz, fáradt szem érzése.

A legelső lépés a látásromlás elkerülésének érdekében: a megelőzés. Meg kell tanulnunk tehát, hogyan használjuk az okos eszközöket, a számítógépeket úgy, hogy azok értünk és ne ellenünk dolgozzanak. Képeznünk kell magunkat, hogy egészségtudatosak legyünk munkahelyünkön is, amennyiben szeretnénk hosszú, de mindenekelőtt egészséges életet élni.

A napi szinten számítógépekkel dolgozó amerikaiak 70%-a szenved digitális behatásból fakadó szemfáradtságtól, szemmegerőltetéstől. Jó hír persze, hogy ez teljes mértékben elkerülhető a megfelelő óvintézkedések meghozatalával, kellő elővigyázatossággal.

Szemünk egészségének megőrzése érdekében a következő lépéseket ajánlatos megtenni.

1.     Igazítsuk munkahelyi környezetünket igényeinkhez!

Az ideális távolság szemünk és a számítógép képernyője között 20 és 24 hüvelyk, azaz olyan 50 centiméter körül van, esetleg karhossznyira. A monitor közepe 10-15 fokkal kell , hogy elhelyezkedjen a szemmagasságunk alatt. Tanulmányokból tudjuk, hogy a lefelé nézés kényelmesebb a szemnek, és jobb hatással van a hátra és a nyakra is, mint ha egyenesen előre vagy felfelé néznénk.

2.     Ügyeljünk a fényviszonyokra!

A monitor fénye a fő tettes, ha szemfáradtságról, szemszárazságról van szó. A képernyő szinte szünetmentes bámulása kedvezőtlen fényviszonyok mellett – legyen az egy mögöttünk elhelyezkedő ablak vagy szemünkbe sütő villany – irritálhatja szemeinket, a már említett nem kívánt hatásokat kiváltva. A számítógép képernyőjének helyes pozicionálása, és a függönyök/redőnyök használata nem csak ajánlott, de egyenesen elengedhetetlen. Némely irodákban pedig a termek fényerősségét is lehet állítani, mely szintén segít a szembántalmak megelőzésében.

3.     Pislogjunk! De tényleg!

Bármennyire is egyszerűen és magától értetődőnek hangzik, mégis rengetegszer előfordul, hogy akaratunkon kívül – sőt tudtunk nélkül – elfelejtünk pislogni. Ez igen általános, gyakori probléma számítógép-használat közben. Tehát nem árt tudatosan odafigyelni erre, akár egy cetlit ragasztani a monitorunk szélére emlékeztetőül, hogy néha-néha azért pislogjunk is egyet két jelentés megírása, vagy e-mail elolvasása közt.

A rendszeres pislogást meghálálja szervezetünk, hiszen kellő nedvességgel és tápanyaggal látjuk el szemeinket, ha esélyt adunk rá, hogy pihenhessenek. Amennyiben még így is megmarad a szemszárazság, nem árt specialistához, optometristához fordulni, és emellett szemcseppet/műkönnyet használni.

4.     Merjünk változtatni a számítógépünk képernyőbeállításain

Az igazi kényelem érdekében, nem árt megfontolni a képernyőbeállítások megváltoztatását, igényeinkhez való igazítását. Itt néhány tipp, mely igazán szembarát számítógép-használatot biztosít:

  • Fényerő: Úgy érdemes beállítani, hogy olyan erős legyen, mint a környezetünk világossága.
  • Betűméret: Szemeink kényszeresen fókuszálnak, ha kisméretű betűket kell kivenniük. Nyugodtan állítsunk be nagyobb betűméretet, és engedjük kicsit pihenni szemeinket!
  • Színskála: A monitorok mind kék fényt sugároznak, mely nagymértékben terheli a szemeket, sokkal jobban, mint más színárnyalatok, mint például a narancs vagy a piros. A képernyő melegebb színre való állítása visszavesz a kék fény kibocsájtásából, ami hosszútávon ugyancsak jót tesz szemeinknek. Ha más miatt nem, hát azért, mert a túl világos és kék fényű monitorok által túl sok fény jut az agyba, mely komoly alvászavarokat, nyugtalanságot, szorongást is okozhatnak.

5.     Tartsunk szünetet!

A szemünknek is szüksége van pihenésre! Ezért kövessük bátran a 20-20-20-as szabályt, mi szerint 20 percenként szakadjunk el a képernyőtől legalább 20 lépésre 20 másodperce. Ez segít megakadályozni a szemfáradtság és szemszárazság fellépését, és megelőzheti a látás megromlását, vagy akár a migrén kialakulását is.

6.     Látogassuk meg szemészünket!

Ha sűrűn érzékelünk szemfáradtságot, szárazságot nem árt ellátogatni egy specialistához, hogy átfogó vizsgálatot végezzen. Szemorvosunk a számunkra legmegfelelőbb tippeket, tanácsokat adja majd – SZEMélyre szabva!

7.     Élvezzük a munkát fáradt szem nélkül

Szemünk egészségének megőrzése nem csak számunkra, de mindenki számára előnyös. Ne hagyjuk, hogy a szemszárazság, a szemfáradtság, a fejfájás kihatással legyen produktivitásunkra, motivációnkra! Tehát ne csak jól, de okosan is dolgozzunk – szemünk egészségének megőrzése érdekében!  Ebben példálul nagy segítséget jelen a Smarteyesaver alkalmazása: http://bit.ly/2SVV8yI

Forrás:

https://visionsource.com/blog/6-ways-to-protect-your-eyes-in-the-office/
https://www.theguardian.com/money/2001/nov/19/jobsadvice.madeleinebunting1

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.