Elsöprő munkahelyi egészségügyi trendek 2020-ban. Mert az egészség kifizetődő

Az új évtized még csak most kezdődött el, mégis megannyi meghatározó esemény kövezte ki a már megtett utat. Bármennyire is próbáljuk szépíteni, 2020 első negyede nem éppen zökkenőmentesen zajlott. Ezért is fontosabb, mint valaha, hogy arra koncentráljunk, ami újra egyensúlyt és biztonságérzetet hoz munkahelyünk falai közé. Akárcsak egy bástya, mely fölénk magasodva védelmet és stabilitást hoz mindennapjainkba.

A legújabb felmérések is mind ezt támasztják alá, hiszen 2020 mindenki számára olyan év kell hogy legyen, mely ötvözi a produktivitást, az előre tekintést, a reményteljességet és az emberi tényező figyelembe vételét a munkahelyi trendek kialakításában is.

Az alábbi trendek kiemelkedően fontosak annak érdekében, hogy legjobb formánkat hozhassuk az idei évben, mely eddig talán senki számára nem volt túl sok pozitívummal gazdag. Tegyünk hát róla, hogy ez változzon:

 1. Egészséges környezet és ételek

Bár sok startup-cég pincékben és garázsokban látott napvilágot, idővel infrastruktúrájuk megújult és egy új szintre lépett. Ma már tudjuk mennyire fontos a nyitott iroda, a sok napfény és a jól átszellőzött tér. Nem egy tanulmány támasztja alá: a dolgozók sokkal boldogabbak és produktívabbak egy ilyen környezetben. A szűk és rosszul szellőztethető, kevés természetes fénnyel rendelkező irodák kontra produktívak, és mentálisan is leterhelhetik a munkavállalókat. A sikeres cégek ma már külön figyelmet szentelnek irodáik berendezésekor a növényzet integrálására, a hőmérsékletre, a kellő szellőzésre és fényre. A legkiválóbb munkahelyek lehetővé teszik dolgozóiknak, hogy szabadon mozoghassanak az épületben, legyen lehetőségük sportolásra, lazításra és a vállalati kultúra felvirágoztatására is.

Továbbá igen nagy jelentőséggel bír az irodai étkezés is. Lassan, de biztosan ráébrednek a munkáltatók, hogy amennyiben elérhetővé teszik dolgozóik számára az egészséges és megfizethető ételeket, az több szinten is kedvezően hat az üzletre.

Olyan változtatások, mint a természetes koffeintartalmú italok elérhetővé tevése (Pl. energiaital helyett feketetea) vagy az automatás nassolnivalók helyett friss gyümölcs felkínálása, óriási lépés lehet a jó irányba.

Amint a munkáltatók felismerik az új implementációk pozitív hatásait, és a dolgozók magukon is érezni kezdik az előnyeiket, úgy megnő az ilyen egészséges iniciatívák iránti érdeklődés és igény is.

2. Nem csak a felszín kapargatása

Annak érdekében, hogy ezek az új módszerek mindenki számára emberközeliek és kecsegtetők legyenek, már évek óta folynak a felmérések és kutatások. A végső cél, hogy úgy lehessen formálni az irodákat, a szokásokat, hogy az mindenki számára kedvezzen és fokozza a jóllét érzését.

Bár még nincs tökéletes recept az igazán boldog és kiegyensúlyozott munkahely megteremtéséhez, mégis az egyik első és legfontosabb lépés az, hogy minden cég – legyen az kisvállalkozás vagy egy cégóriás – időt szenteljen rá, hogy megértse dolgozóit: vágyaikat, motivációjukat, személyiségüket. A munkavállalók pszichológiai profiljának feltérképezése, egyedi személyiségjegyeiknek összegyűjtése pedig nem csak a jólléthez szükséges intézkedések meghozatalában segít, hanem igen komoly előnyt is nyújt a vezetőségnek, hogy tisztában legyen saját erőforrásaival.

Az információ beszerzése érdekében, ajánlott egy egyszerű kérdőív/felmérés kivitelezése és kiértékelése, mely a dolgozókat 5 nagy csoportra bontaná:

 1. Az önmegvalósítók
 2. Az egyensúlyra törekvők
 3. A prioritás zsonglőrök
 4. Az utasítást követők
 5. Az önfejű megtűrők

Ezen személyiségtípusok – vagy inkább „dolgozó-típusok” – nagyban meghatározzák azt, hogyan állnak a munkavállalók az egészségmegőrző iniciatívákhoz, milyen szintig hajlandóak részt venni a sporteseményeken, és hogyan reagálnak egyes változtatásokra, esetleges kihívásokra. Motivációjuk megértése segíthet elkerülni, megelőzni megannyi konfliktust és problémát, és térképet adhat a munkáltatók kezébe, mely elvezeti őket a megoldáshoz, ami boldoggá és egészségesebbé teszi dolgozóikat.

Egy ilyen felmérés megalapozhatja a jóllét megtapasztalását a dolgozók számára, hiszen maga a tény, hogy a munkáltató érdeklődik irántuk, és hajlandóságot mutat arra, hogy költségek és fáradtságos munka árán változtatásokat hajtson végre az ő egészségük és jóllétük érdekében, már önmagában nagy jelentőséggel bír. Mindemellett elkerülhetjük azt is, hogy olyan kardinális változtatásokat vezetünk be és olyan eget rengető programokat szervezünk meg, mely munkavállalóink nagy részével nem is rezonál.

3. A kommunikáció szabályozása

Bárki bármit mond, megannyi bizonyíték van arra, hogy a munkavállalók soha nem lépnek ki teljesen a munkájukból fakadó szerepükből, munkájukat valamely módon mindig magukkal cipelik, mely ez által kihatásra van rájuk akkor is, ha már kiléptek az iroda épületéből.

Sokszor ez azonban nem merül ki a szimpla tervezésben vagy merengésben, ami az aznapi vagy másnapra betervezett feladatokat, meetingeket illeti, mivel sokszor még otthon is megtalálják a dolgozót a munkával kapcsolatos értesítések, hivatali mailek, telefonhívások.

Ez nem egyszer több kárt okoz, mint hasznot, hiszen senki sem lehet állandóan elérhető, leakasztható a szögről. Az Amazon indiai vezetője volt az első nagyvállalati döntéshozó, aki lépéseket tett annak érdekében, hogy amikor a munkavállaló elhagyja munkahelyét, valóban elengedje azt, amíg másnap vissza nem tér. Az első, de bizonyosan nem az utolsó.

A „kikapcsolódásra való jog”-ot már megannyi szakszervezet és munkavállalói csoportosulás megkövetelte magának, annak okán, hogy számtalan ország és munkahely létezik, mely úgymond „megfertőzi” az emberek magánéletét is, valódi pihenésre teret nem hagyva.

Egyebek mellett az egyik úttörő iniciatíva, mely bevezetésre vár – bár már némely országban kísérleti fázisba lépett -, a négynapos munkahét és/vagy a konstans hatórás munkanap, hogy életünk nagy részét, ne a munkahelyünkön töltsük.

Egy biztos, bár a változás mindig időbe telik, a munkavállalók mozgalma ezen a ponton megállíthatatlan, így mindenki számára az lenne a legjobb, ha a munkáltatók és dolgozóik mihamarabb egy hullámhosszra kerülnének.

4. A munkavállalók támogatása ott, ahol a leginkább kell

Mivel a „jóllét” fogalma nem merül ki a fizikai egészség elnyerésében/megtartásában, hanem egyértelműen a mentális épséget is jelenti, a munkáltatók folyvást új színtereket vélnek felfedezni, ahol támogathatják dolgozóikat.

Globális és nacionális felmérések is alátámasztják: a legmegbecsültebb cégek mind egyre jobban törekednek arra, hogy valóban megértsék dolgozóik problémáit, nehézségeit, és őszinte ösztönzést éreznek az iránt, hogy segítséget és támogatást nyújthassanak az arra rászorulóknak. Példának okán megannyi cég nyúlj pénzügyi tanácsadást dolgozóinak, hogy csökkenthesse az anyagiak miatt keletkező stresszt. Mindemellett egyes cégek hosszú távú karriertervet is készítenek dolgozóiknak, nem csak hogy segíthessenek megérteni gyengeségeiket és segítő kezet nyújtani fejlődésükhöz, hanem azért is, hogy a munkavállalóik érezzék a stabilitást és a cég által megteremtett védőháló valóságosságát.

Annak érdekében pedig, hogy a dolgozók érezzék munkájuk fontosságát és tisztában legyenek értékével, szociális fejlesztési programokat és jólléti iniciatívákat vezetnek be. Ezekre pár példa: a fizetett szabadság lehetővé tétele önkéntes munkáért cserébe (Pl. étel osztás, menedéképítés, adománygyűjtés, szemétszedés, stb.), maratonok szervezéséért/azokon való részvételért cserébe, jótékonysági estek megszervezése/kivitelezéséért cserébe.

Egy indiai vállalat ezen felül lehetővé tette az azonos nemű párok egyenlő bánásmódban való részesítését a céges eseményeken, ezzel harcolva a negatív megkülönböztetés ellen – mind financiális, mind mentális támogatást nyújtva a meleg párkapcsolatban élőknek. Ennek legfőbb üzenete az volt: a munkáltató emberi mögött áll, akihez bármely problémával fordulhatnak a dolgozók.

Ez által az elfogadás által nyer a munkahelyi „jóllét” igazi jelentést, nyeri el teljességet, hiszen minden individuum testi-lelki stabilitást és biztonságot ér el általa.

Forrás:

https://www.peoplemattersglobal.com/article/culture/top-workplace-wellness-trends-that-will-dominate-in-2020-and-beyond-24317

Szólj hozzá!

 • +36 30 999 7972
 • info@szemfules.hu
 • 2745 Kápolnásnyék,
  Kazinczy Ferenc utca 22-30.