Az egészséges munkahely 5 mérvadója az Egészségügyi Világszervezet szerint

Az Egészségügyi Világszervezet egészségmeghatározásának kulcsszava nem más, mint a ´jóllét´: „a teljes fizikai, mentális és társadalmi jóllét állapota, mely nem pusztán betegségek vagy fogyatékosságok hiánya”.

Valóban ez a fajta teljesség és homeosztázis az, amire mindannyian vágyunk, amely által valóban fejlődhetünk, gyarapodhatunk, kiaknázhatjuk tehetségünket, tudásunkat. Testi-lelki egyensúly, mely nélkül egy egyén sem képes boldogan és egészségesen létezni.

Az egészséges munkahely „olyan, amelyben a munkavállalók és a vezetők folyamatosan fejlődésre ösztökélik egymást és a rendszert, melyben dolgoznak, az összes munkavállaló egészségének, biztonságának és jóllétének, valamint a munkahely fenntarthatóságának védelme és előremozdítása érdekében. Ezeket a pontokat figyelembe véve a következő alap problémaköröket/témaköröket határozta meg a WHO (World Health Organization):

  • egészségügyi és biztonsági aggályok fizikai munkavégzés közben
  • egészségügyi, biztonsági és jólléti aggodalmak a pszicho-szociális munkakörnyezetben, ideértve a munka megszervezését és a munkahelyi kultúrát
  • személyes egészségügyi források a munkahelyen (az egészséges életmód támogatása és ösztönzése a munkáltató által)
  • a közösségbe való beépülés módjai a munkavállalók, családtagjaik és a közösség tagjainak egészségének javítása érdekében

Ezen fókuszpontokat szem előtt tartva, a következő 5 kulcsfontosságú esszenciát definiálta a WHO:

  1.  kulcsfontosságú pont: Vezetői elkötelezettség és elköteleződés

Annak érdekében, hogy egy vállalat valóban képes legyen kitörni a megszokott sémákból, és olyan útra lépni, mely mind üzleti, mind egészségügyi szempontból kedvező, elengedhetetlen egy olyan vezetőség, mely képes megmozgatni minden követ, szabályzatba foglalni minden szükséges módosítást, beszerezni minden fontos engedélyt és megtalálni azokat a réseket a rendszerben, melyek lehetővé teszik, hogy az egészséges életmód integrálhatóvá válhasson minden dolgozó mindennapjaiba.

Kemény fáradozásaik megtestesüléseként pedig nem csak a lefektetett szabályok és innovációk szolgálnak majd bizonyítékul, hanem az egyre kiegyensúlyozottabb munkavállalók, boldogabb arcok, csökkenő betegszabadságok és fellendülő biznisz is. 2. 2.

2. kulcsfontosságú pont: A munkavállalók és képviselőik bevonása

A munkavállalókat, dolgozókat ne csak szimplán értesítsük a meghozott döntésekről, ami az ő egészségüket és jóllétüket is illeti: vonjuk be őket a változtatások megtervezésébe, kivitelezésébe, a döntéshozatal folyamatába, hogy annál motiváltabbak legyenek, és ezzel megkönnyítsék a jólléti tervezetek kivitelezését és beiktatását.

3. kulcsfontosságú pont: Üzleti etika és jogszerűség

Az egyik legalapvetőbb etikai alapelv, hogy ne ártsunk másoknak. Ez a munkáltatókat még inkább érinti, mint a legtöbb embert, hiszen nem csak egyszerűen dolgozóik jóllétért felelnek, hanem azok családjainak jóllétérért is. Hiszen egy munkáltató nem csak lehetővé teszi, hogy kenyér kerülhessen az asztalra, de befolyása van dolgozói testi-lelki biztonságára és egészségére is.

A munkaegészségügyi szabályok betartása, a munkatörvénykönyvének tiszteletben tartása, és a felelősségvállalás mind a munkavállalókkal, családjaikkal és a társadalommal szemben elengedhetetlen fontossággal bír.

4. kulcsfontosságú pont: Szisztematikus és átfogó eljárások használata a hatékonyság és a folyamatos fejlesztés biztosítása érdekében

Fontos mozgásba hozni a fogaskerekeket, aktivizálni az embereket egy egészséges munkahely megteremtése érdekében. A források és nyersanyagok összegyűjtése, a prioritások lefektetése, a feladatkörök összeállítása, egy akcióterv felállítás mind olyan lépések, melyek kihagyhatatlanok amennyiben valóban effektíven kívánjuk átszervezni vállalatunk életét és kultúráját.

A WHO ajánlása szerint, nem árt konzultálni egy helyi egyetem szakértőjével sem, esetleg egyeztetni nálunk tapasztaltabb cégvezetőkkel vagy specialistákkal. Mentort is fogadhatunk, és saját magunk számára is készíthetünk egy ütemtervek, hogy mindvégig a célra fókuszálhassunk.

5. kulcsfontosságú pont: Fenntarthatóság és integráció

Váljon az egészségmegőrzés egy olyan támponttá/szűrővé, mely minden döntésnél mérvadóvá válik. Amennyiben sikeresek integráljuk a jólléti iniciatívákat a céges stratégiáinkba, akár felállíthatunk egy egészségvédelmi bizottságot is, mely kiértékelheti és fejlesztheti azokat. Méréseket is készítethetünk, melyek nem csak financiális szemszögből figyelné meg az új folyamatok hatásait, hanem megannyi statisztikailag fontos adatot is, melyekkel nem csak elkápráztathatjuk a már meglévő klienseinket, partnereinket, hanem akár újakra is szert tehetünk általuk.

Fontos például megfigyelni: milyen hatással van a dolgozók egészségére, hangulatára, munkamoráljára, produktivitására, motiváltságára mindaz a változtatás és implementáció, melyek érvénybe léptettünk.

Ha pedig valóban kiemelkedő figyelmet szeretnénk szentelni dolgozóink egészségének, erősen ajánlott orvosi csomagok, orvosi ellátást nyújtó lehetőségek elérhetővé tétele, akár céges finanszírozással is.

A szociális és társadalmi nyomás hatására sok vállalat kényszerítve érzi magát, hogy jogi kötelezettségein felül is ügyeljen dolgozói egészségére és jóllétére. Valójában a legsikeresebb cégek már felismerték a tényt, hogy az olyan munkahelyek létesítése, melyek támogatják az egészségmegőrzést, ügyelnek a betegségek elkerülésére, támogatják a testmozgást és segítik megelőzni a krónikus betegségek, bántalmak kialakulását – egyértelműen és empirikusan alátámasztható bizonyítékokkal sikeresebbek, munkavállalóik produktívabbak és lojálisabbak azon vetélytársaiknál, melyek nem fektetnek akkor hangsúlyt a jóllét megőrzésére.

S bár megannyi eszköz áll rendelkezésünkre egy egészséges munkahely megteremtéséhez, sok közülük csupán a közvetlen munkahelyi veszélyeket szűri ki, de nem nyúljanak összehasonlító adatokat, nem kínálnak bevált gyakorlatokat. Annak érdekében, hogy a vállalkozásokat ilyen információval ellássák, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a WHO Munkavállalók Egészségére Vonatkozó Globális Cselekvési Tervének (2008–2017) alapján 2010 áprilisában nyilvánosságra hozta az Egészséges Munkahelyekért Globális Keretrendszerét, mely helyes gyakorlatok és eszközök tárháza, melyek gyakorlati megvalósítás céljából lettek csokorba szedve

Források:

https://www.who.int/occupational_health/healthy_workplaces/en/
https://www.hsl.gov.uk/media/202146/5_kim_who.pdf

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.