A Föld nem áll meg forogni, Te se állj le!

Avagy hogyan kerüljük el a mozgásszegénységet a munkahelyünkön is pár bravúros trükkel!

Minden vállalat sikere a munkaerő egészségétől és produktivitásától függ.

A mai gazdasági helyzetben a munkaadók nagy nyomás alatt vannak. Fontos, hogy jól teljesítsenek, és még a folyamatosan változó körülmények ellenére is képesek legyenek megfelelni a legmagasabb elvárásoknak is, különben könnyen elbukhatnak vetélytársaikkal szemben.

Egy ilyenfajta környezetben komolyabb kihívássá válhat mind a stressz kezelés, mind az egészségmegőrzés. Mindemellett megnövelheti a közvetlen és közvetett költségeket is, mely befolyással lehet megannyi döntésre a vezetőség köreiben, főleg ami a jövendőbeli hasonló célú beruházásokat illeti.

A vállalatok tehát arra törekszenek, hogy egészségügyi és wellness-kezdeményezéseik révén olyan kultúrát hozzanak létre, mely megfelel az üzleti prioritásoknak, csökkentheti a költségeket és megfelel az üzleti stratégiáknak. Ez a megközelítés igen fontos munkáltatói szempontból, ugyanis amennyiben sikerül megtalálni az arany középutat – vagyis egy költséghatékony mégis meghatározó egészségprogramot kialakítani és implikálni – az megannyi kaput tár ki. Nem csak könnyebben akadhatunk rá így tehetségekre, hanem megtartásukat is megkönnyíti, mely minden esetben kulcs a sikerhez.

Valójában bármely munkahely sikerét és stabilitását három tényező befolyásolja: a munkavállalók biztonsága, kényelmének és jóllétének biztosítottsága, mivel ezek túlnyomóan befolyásolják és megnövelik az alkalmazottak elkötelezettségét és produktivitását.

Nézzünk meg 6 lehetséges módot, mellyel tehetünk egészségünkért és dolgozóink jóllétéért:

 1. Konferenciák alkalmával sétálgassunk néha
 2. Hosszabb telefonhívások alatt álljunk fel, járkáljunk fel-alá
 3. Használjuk a messzebb található nyomtatót, hogy legyen ürügyünk egy kis sétára
 4. Ne féljünk lépcsőt mászni néha
 5. Amennyiben tehetjük, néha kerékpárral menjünk munkába
 6. Ebédszünetben járjunk egyet

A helyes íróasztal-ergonómia:

 1. Ne hajoljunk előre az íróasztalnál!
 2. Vállaink mindig legyenek ellazítva
 3. Karjainkat tartsuk szorosan testünk mellett
 4. Talpunk érintkezzen egészével a padlóhoz
 5. Alkarunk és felkarunk 90 fokos szövet zárjon be
 6. Amennyiben lehetséges, használjunk állítható íróasztalt, és naponta legalább 20 percre álljunk is fel

Nos, és vajon hogyan is nyilvánul meg, ha elkezdünk mobilisabbá válni a munkahelyünkön? A Dr. James Levine, a Mayo Klinika orvosának 2007-es esettanulmánya erről is beszámol.

A vizsgálat időtartama 1 évet vizsgált:

 • 20-33 kg súlycsökkenés
  • a csípő- és deréktérfogat -6%-os csökkenése
  • 13%-al nagyobb elégedettség a munkahelyen
  • 12%-al nagyobb motiváció bármely feladat irányába
  • 100%-ig biztosan csökkenő fájdalom (főleg krónikus)
  • 100%-ig legalább annyira hatékony, mint a gyógyszeres kezelés
  • a vizsgált páciensek 78%-a elégedett volt a sétaterápiával

Végül pedig kijelenthetjük, hogy a munkahelyen történő mozgásterápia bevezetése nem csak a három, már fent említett tényezőt befolyásolja, hanem további három szinten is pozitívan hat életünkre:

Fizikai szinten – jobb testtartás, csökkenő ízületi és izomfájdalmak, jobb emésztés, redukált lábdagadás, csökkenő stroke-veszély, jobb vérellátás, nagyobb tüdőkapacitás, stb.

Szociális szinten – nagyobb nyitottság, lazaság érzése, fokozódó flexibilitás, kiegyensúlyozottabb hangulat, jobb konfliktuskezelés, nagyobb önbizalom, stb.

Emocionális/mentális szinten – nagyobb lelki stabilitás, nyugalomérzés, megnőtt szerotonintermelés (boldogsághormon), csökkenő szorongás, növekvő motiváltság, stb.

A siker érdekében pedig érdemes segítségül hívni a technológiát, ami biztosítja számunkra, hogy ne feledkezzünk meg arról a mindennapi rutinról a munkánkba belemerülve, ami a saját és kollégáink egészségét védi. Ide kattintva talál bővebb információt.

Szólj hozzá!

 • +36 30 999 7972
 • info@szemfules.hu
 • 2745 Kápolnásnyék,
  Kazinczy Ferenc utca 22-30.