A Egészségügyi Világszervezet kihirdette: a koronavírus-betegség immár világjárvány

A COVID 19 nevezetű koronavírus mára kezdi teljesen megbénítani a világ és országunk működését is. A legfontosabb most a vírus megállítása és ez jelentős részben a lakosság feladat lesz.

De vajon mit tehetünk MI annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket is? Hogyan tudunk egymásra vigyázni, és megóvni nem csak saját, de barátaink, kollégáink egészségét is?

Főleg otthoni, irodai- és munkakörnyezetben elengedhetetlen a higiéniai előírások tökéletes betartása, és az egymásra való odafigyelés, a megelőzés minden téren.

Az alábbi javaslatok mára már a legtöbb irodában előírásnak számítanak. Betartásuk nem csak ajánlott, de sok helyen kötelező is:

 • Mossunk kezet legalább 30 másodpercig meleg vízzel és szappannal! (Főleg mosdóhasználat és étkezés ELŐTT és UTÁN!)

UV-lámpa alatt jól látszik, hogy nem elég csak leöblíteni a kezünket, vagy gyorsan átsimítani egy kis folyékony szappannal ujjainkat, mivel az nem távolít el elég kórokozót bőrünkről. Fontos, hogy minimum 30 másodpercig mossunk kezet szappannal, meleg vízzel – az ujjaink között is!

 Kristen Bell shared photographs of how important it is to wash your hands with soap
 • Amennyiben nem áll rendelkezésre víz és szappan, használjunk kézfertőtlenítőt!

Bár világszerte hiányterméknek számít a maszkokkal egyetemben, mégis praktikus fertőtlenítő eszköznek számít a különféle kiszerelésben létező kézfertőtlenítők családja. Akinek még sikerült hozzájutnia, annak fontos tudnia, hogy csak és kizárólag a 60-71% alkohol tartalmú és/vagy virucid jelöléssel ellátott termékek képesek semlegesíteni az új koronavírust.

A közönséges szappanok ezzel szemben tökéletesek erre a célra, mivel a vírus kapszulája lipidből, zsírből van, amit a szappan roncsol, így elpusztítva a kórokozót.

Jó hír viszont, hogy aki mindenáron ragaszkodik a kézfertőtlenítőkhöz, az jó eséllyel hozzájuthat patikákban-helyben kevert verziójukhoz.

 • Maradjunk távol a tüneteket produkáló kollégáktól!

Persze, kicsi az esélye annak, hogy koronavírusos a kedves kolléga, ám jobb félni, mint megijedni. Egy világjárvány során pedig ez a fajta egészséges bizalmatlanság nem csak jó, de egyenesen szükséges is!

„Ez csak egy kis megfázás!” – legyintett 11 millió kínai. Mindemellett ma is találni olyan újságot 1918-ból, mely úgy utal a spanyolnáthára, mint ártalmatlan megfázásra.

Mivel tehát sokat tünetmentes, és enyhe tüneteknél is fertőznek, jobb távolságot tartani, amint úgy érezzük megszólalt bennünk egy vészharang. Például, ha egy kollégánk nem rég tért haza fertőzött területről, vakációról, és még nem telt el a két hét lappangási idő.

Hasznos tipp: egy tüsszentés akár 6 méterre is képes eljuttatni a cseppfertőzést a fertőző egyéntől; az új koronavírus pedig bizonyítottan akár 30 percig is képes túlélni a levegőben.

Viseljünk maszkot! Brit kutatók átfogó vizsgálatai szerint az egyszerű orvosi maszk is akár 80%-ban védelmet tud nyújtani, ha helyesen viselik, de főleg másokat véd, ha mi mutatunk tüneteket. Tüsszenteni és köhögni pedig a könyökhajlatba ajánlatos a leginkább!

 • Amennyiben nem érezzük jól magunkat, jelezzük főnökünknek és menjünk haza!

Jelen esetben valóban vészhelyzet áll fenn. Mivel a legtöbb ország nem zárta le határait a betegség már a Föld szinte minden pontján felütötte a fejét. Nem tudhatjuk, sajnos ki fertőz és ki nem. Kinek van egyszerű megfázása, és ki hordozza az új koronavírust. Kötelességünk tehát megóvni kollégáinkat, társadalmunkat, és jelezni amennyiben nem érezzük magunkat egészségesnek, és izolálni magunkat, ameddig jobban nem leszünk.

A koronavírus tünetei: száraz köhögés, láz, légzési nehézségek, túlzott váladékképzés (orr és tüdő), végtagfájdalom, hányinger, hasmenés és hányás

*a tünetek külön és együtt is felléphetnek!

Tipp: hivatalos kommunikációk szerint optimális esetben először telefonáljunk orvosunknak, és ne menjünk személyesen a rendelőbe, amíg elő nem készítik, amíg nem biztosítják a terepet fertőző egyén fogadására. Ezzel elkerülendő, hogy veszélybe sodorjunk legyengült immunrendszerű embertársainkat és egészségügyi dolgozóinkat, akik amúgy is nagyobb rizikónak vannak kitéve, mint mások.

 • Ne utazzunk!

Kerüljük a tömegeket, a tömegközlekedést és főleg az olyan transzportációs eszközöket, ahol a légkondicionálás miatt fokozott a fertőzésveszély (repülők, vonatok)!

A válsághelyzet eleve kimondja, hogy 100 fő feletti csoportosulásokat csak engedéllyel szabad kivitelezni, melynek jó oka van.

Amennyiben elengedhetetlen az utazás, melyet terveztünk, vegyünk fel FFP3-as vagy N95-N99-es maszkot és szemvédőt, kerüljük a kontaktust minden más utassal. Fontos felkészülni arra az eshetőségre is, hogy karanténba kerülhetünk, és nem térhetünk vissza munkahelyünkre sem.

Utazási szándékunkat és utazási múltunkat mindenképpen jelentsük főnökünknek!

 • Fogyasszunk egészséges és vitaminban, ásványi anyagban gazdag ételeket

Zöldséget, gyümölcsöt bőségesen! Ha pedig húst vagy tojást tervezünk fogyasztani, nagyon fontos, hogy jól megsüssük az esetleges patogének elpusztítása érdekében!

Járvány idején mindemellett javallott saját magunkra főzni, és kerülni a zsúfolt ebédlőket, éttermeket!

 • Igyunk bőségesen folyadékot!

Ez eleve fontos, viszont immunrendszerünk támogatása érdekében fontosabb, mint valaha! Egy 80 kilós felnőtt embernek legalább 3 liter vizet kéne meginnia naponta, annak érdekében, hogy egészséges maradjon.

 • Erősítsünk immunrendszerünket!

Indokolatlan mennyiségű liszt és toalett papír helyett inkább vitaminokat és ásványi anyagokat kéne vásárolnunk. Hogy immunrendszerünket nem tudjuk erősíteni, csak mítosz. Persze nem holmi esszenciális olajokkal és csodaszerekkel érjük el a kívánt hatást, hanem a régi jó vitaminokkal. Vagy, hogy Szent-Györgyi Albertet idézzem: „A vitamin akkor árt, ha nem vesszük be!”

Tipp:
a fehérvérsejtjeink/leukocitáink (immunsejtjeink) száma csökken, amennyiben 7 óránál kevesebbet alszunk! Vagyis pihenjünk eleget!

És a legfontosabb:

 • Ne pánikoljunk, viszont legyünk tisztában a helyzettel és lehetőségeinkkel!

Járványhelyzetben könnyen pánikba eshet az ember, ez viszont kontra produktív, hiszen ezzel megannyi meggondolatlan döntést hozhatunk, melyekkel veszélybe sodorhatjuk magunkat és másokat is. De mit tehetünk annak érdekében, hogy urai lehessük a helyzetnek?

A Szemfüles csapata kifejlesztett egy szoftvert, a Smarteyesaver-t , mely emlékeztetheti a dolgozókat arra, hogy óránként fertőtlenítsék és mossák meg a kezüket, szellőztessenek és figyeljenek oda a megfelelő vitaminok és a folyadék pótlására. Ezzel növelhető a magasabb irodai higiénia és a dolgozók ellenálló képessége, csökkenthető a koronavírus kialakulásának lehetősége. Amennyiben szeretné megismerni a Smarteyesaver-t, kattintson IDE! A ma meghozott döntések határozzák meg, mit hoz majd a holnap!

Szólj hozzá!

 • +36 30 999 7972
 • info@szemfules.hu
 • 2745 Kápolnásnyék,
  Kazinczy Ferenc utca 22-30.