2020 – A Mesterséges Intelligencia kora beköszöntött

Az INSEAD és az Adecco Group minden évben összeállnak, hogy létrehozzák éves GTCI Globális Tehetségkutatási és Versenyképességi Indexüket, mely azokat strukturális faktorokat vizsgálja meg, melyek leginkább kihatottak a cégek fejlődésére, toborzásának sikerességére és a megszerzett tehetségek megtartására.  Idén még a Google-t is segítségül hívták az adatgyűjtéshez, és hogy fényt deríthessenek arra, milyen szerepet is játszhat idén az AI, azaz az Artificial Intelligence – magyarul Mesterséges Intelligencia – a tehetségek felkutatásában.

Tagadhatatlanul a Mesterséges Intelligencia világunk jelenkorában a lehető legnagyobb trend, ami miatt a tudósok is mind szüntelenül kutatják mindenféle szemszögből, hogyan is hathat a tehetségre, hogy vajon szükséges-e oktatni az embereket a használatára a munkaerőpiacon, és hogy milyen etikai kérdéseket vet fel az MI fejlődése, ami internacionális szinten is versengést kelthet, mindemellett komoly kihatással lehet a tehetségkutatásra is.

Ez a kutatás, kérdésen kívül praktikus célokat szolgál. Eszközt, mellyel vállalkozások döntéshozói értékes információkra tesznek szert, melyek komoly kihatással lehetnek új emberek alkalmazása terén, és új állások meghirdetése terén is.

A jelentés alábbi pontokat taglalja:

  • A rés, mely a gazdaságilag jól teljesítő és alulteljesítő országok közt húzódik, egyre tágulni látszik – A jelentés kiemeli, a Mesterséges Intelligencia hiánya nem csak iparágakon belül látszik meg, hanem nemzetek között is.
  • A Mesterséges Intelligencia által a nemzetek immár képesek technológiai ugrásokra, mely generációkat is áthidalhat – A jelentés írói ezzel arra is utalnak, hogy még a fejlődő nemzetek is képesek lennének az AI segítségével generációkat ugrani a fejlődésben, bár elfogadják a tényt, hogy ez felettébb ritka jelenség. Ennek a legfőbb oka tán az, hogy strukturális akadályokba ütközne a legtöbb iniciatíva, ezen országok fejlődési esélyeit erősen aláaknázva.
  • Annak érdekében, hogy a Mesterséges Intelligencia mindannyiunk javát szolgálja, össze kell fognunk – Valójában legalább annyi dicsérő és reményteljes tanulmány és kutatás számol be az AI csodáiról, mint amennyi óva int használatától. Annak érdekében, hogy úgy formálhassuk, hogy az a társadalom nagyjának javára váljon, a jelentés nyomatékosan javasolja: minél hamarabb fogalmazzunk meg egy szabályozási rendszert, mely kontrollálni és helyes mederbe tudja terelni az AI fejlődését.
  • Az átszervezésnek és továbbképzésnek prioritást kell élveznie minden munkahelyen – A már előbb említett érvekre építve, az írók sürgetik a munkaadókat, fókuszáljanak idén dolgozóik továbbképzésére, és arra való felkészítésére, hogyha eljön az idő, gond nélkül képesek legyenek használni és együttműködni a Mesterséges Intelligenciával és annak minden formájával.
  • Fenntartható Mesterséges Intelligencia csak akkor lehetséges, ha a társadalom képes befogadni azt – Megannyi egymással versengő narratíva kering az AI körül. Sokszor körül lengi egy baljós szellő, mely minden esetben torzít a társadalom technológiáról alkotott képén. A kutatásban részt vett tudósok szerint kiemelkedően fontos, hogy a részvényesek és vállalati vezetők szorgalmazzák a technológiai fejlődést, és bátran felfedezik a Mesterséges Intelligencia által nyújtott lehetőségeket.

A kutatásból jól látszik, hogy a technológia elképesztő tempójú fejlődése felkészülést igényel minden ember részéről. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy új készségeket és új rutinokat kell elsajátítanunk. Ehhez szintén a technológiát hívhatjuk segítségül, ami képes számunkra egy támogatást nyújtani az új rutinok kialakításához. A Smarteyesaver alkalmazása is pontosan így segíti megőrizni az irodai környezetben dolgozók egészségét. Ide kattinva talál erről több információt.

A teljes tanulmány itt olvasható: https://gtcistudy.com/wp-content/uploads/2020/01/GTCI-2020-Report.pdf

Szólj hozzá!

  • +36 30 999 7972
  • info@szemfules.hu
  • 2745 Kápolnásnyék,
    Kazinczy Ferenc utca 22-30.